Tim ”Avicii” Bergling död

Här hedras Tim Bergling av sina dj-kollegor

Av: 

Anna Norström

NÖJE

Tim Avicii Berglings bortgång har fått hans dj-kollegor att vakna. 

Det stod klart under musikkonferensen IMS första dag på Ibiza. 

– Tims död är ett wakeup-call för alla oss i branschen, säger Pete Tong i ett hyllningstal till den avlidne svenske artisten.

Tim Berlings plötsliga död försatte en hel värld i chock. Och nu börjar musikindustrin att rannsaka sig själv.

Under onsdagen inleddes International Music Summit på Medelhavsön Ibiza. En branschfest för några av de största dj-namnen inom elektronisk musik: Sven Väth, Dubfire och svenska La Fleur är på plats. Samtidigt premiäröppnar flera av öns största nattklubbar för säsongen.

Här gjorde Tim Berling sitt sista gig, på klubben Ushuaïa, den 28 augusti 2016. Där hade han under fem års tid varit resident dj. Bara ett stenkast från den klubben håller den engelske dj:n Pete Tong under onsdagen ett hyllningstal till Avicii.

– Tims död är ett wakeup-call för alla oss i branschen, säger han under öppningen av IMS musikkonferens.

”Tappade kontrollen”

Efter talet snackar en panel om drogmissbruk, alkoholism och depression. Samtalsämnen som inte tidigare fått plats under branschfesten. 

Dj:n Luciano var en av de första att berätta om sitt långt gångna missbruk –  och hur han varit ren i ett år – i ett Facebook-inlägg bara någon vecka efter Berlings bortgång. Han hyllas nu under musikkonferensen.

– Luciano skrev om sin depression, hur dåligt han mådde, och hur det enda som hjälpte var att självmedecinera. Piller för att vakna, piller för att sova… han tappade kontrollen, helt själv, säger Pete Tong.

Den brittiske super-dj:n lyfter fram dj:n Fat Boy Slim, känd för hiten ”Praise you” och en pionjär inom elektronisk musik, som ett gott exempel.

– Han var en partykille men är nykter sedan tio år tillbaka.

Känner igen sig

I dokumentären ”True stories” får tittaren se Tim Berling bönfalla sitt crew för att få ledigt. Dj:n Ben Pearce har varit i exakt samma sits. När han bad om sex månader ledigt fick hans manager Matthew Stuart panik.

– Han försörjde ju mig och honom och fler runtomkring. Jag tänkte ”Hur ska vi klara oss? Jag måste leva, han måste leva”, säger Stuart som idag tänkt om.

– Vi i branschen måste börja lyssna på varandra om hur vi mår.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa – låna pengar enkelt och sänk din ränta.

Advisa

Rockbjörnen
Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Tim ”Avicii” Bergling död

”Avicii” Tim Bergling