Mejla

Lena Mellin

Hos mig har Dylan satt sin sista potatis

NÖJE

Bob Dylan bryr sig givetvis inte det minsta om det här.

Men hos mig satte han sin sista potatis när han meddelade att han inte har tid att komma på Nobelfesten.

Lena Mellin.

Det är oartigt. Eller snarare rejält oförskämt.

Varenda människa som någon gång fått ett pris, kanske som bästa granne av bostadsrättsföreningens styrelse, vet att det minsta man måste göra är att gå och ta emot det. Allt annat är en örfil till dem som utsett en.

Men Bob Dylan ger samtliga ledamöter av den vittra Svenska Akademien, som utser Nobelpristagaren i litteratur, varsin lavett. Han har andra åtaganden som dessvärre gör det omöjligt att närvara vid prisutdelningen och galamiddagen 10 december.

Skitsnack. Alla som känner till Nobelpriset, och det är ganska många, skulle ha full förståelse för om han var tvungen att ställa in eftersom han måste åka till Stockholm och ta emot priset ur kungens hand. Ingen, säger ingen, skulle opponera om det var skälet.

Finns gränser även för genier

Vissa bortförklarade Bob Dylans ovilja att kommentera att han fått Nobelpriset med att han är ett geni. Och genier får bete sig lite hur som helst.

Nä, det får de faktiskt inte. Inte heller snillen får slå ner folk, köra mot rött eller aptera bombliknande föremål. Det finns gränser även för dem.

Det gäller även normalt folkvett. Det gör ingenting om även virtuoser både känner till hur man uppför sig och använder sig av den kunskapen. Det gör dessvärre inte Dylan.

Det finns tidigare pristagare som inte heller kommit och hämtat sitt Nobelpris. Men de har i förekommande fall varit antingen väldigt gamla eller väldigt sjuka. Transport till Sverige var helt enkelt utesluten.

Men Bob Dylans hälsa verkar inte vara det som ställer till det för honom. Det är schemat. Han har helt enkelt inte tid att ta emot världens finaste litteraturpris som han nu gör vad han kan för att urholka värdet av.

Ska han få pengarna, utan fest och trumpetfanfarer, måste han dock hålla sin Nobelföreläsning senast den 10 juni nästa år. Annars blir det inga miljoner heller.

Svenska akademien utlovar nya informationer i ärendet redan på fredag. Hoppas Bob fattar att han inte kan ge dem en örfil till.

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Nordic Nest

Av: 

Lena Mellin

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Nobelpris till Bob Dylan

Bob Dylan

Nobelpriset

Svenska Akademien