Sergey: Ni kan känna er säkra i Ryssland

avAndreas Hansson

Bemötte skräckbeskeden om gaydiskriminering i Ryssland

1 av 7

Rysslands påkostade nummer gick vidare från första semifinalen.

Och vinnaren Sergey Lazarev lovar säkerhet åt hbtq-personer om tävlingen kommer till Ryssland.

– Ni kan känna er säkra i vårt land, säger han.

Vid presskonferensen efter Eurvision song contests första semifinal ställdes en av vinnarna, Rysslands Sergey Lazarev, mot väggen för sitt hemlands miljö för hbtq-personer och hur gruppen skulle bli behandlad om tävlingen kommer till Ryssland nästa år.

– Jag får ofta sådana frågor under mina intervjuer och det är en viktig fråga. Det finns många rykten om hbtq-personer i Ryssland men vi har ett gayliv som ni säkert vet, sa han.

Hbtq-personer oroliga

Hbtq-rörelser i Ryssland har slagit larm om läget för gruppen i Ryssland sedan införandet av lagen om "homosexuell propaganda" år 2013.

Tatjana Vinnitjenko, ordförande för Hbtq Ryssland berättade i veckan för Svenska Dagbladet att tillresta hbtq-personer kommer få en chock vid ett ryskt Eurovision song contest.

– De kan inte uttrycka sig på samma sätt som hemma. Det handlar inte bara om symboler, man kan inte hålla varandra i handen. Ingen ska behöva riskera att bli nedslagen i tunnelbanan, säger hon till Svenska dagbladet.

”Ni kan känna er säkra”

Sergey Lazarev fortsatte dock att ge en bra bild.

– På Google kan ni se hur många gayklubbar och -restauranger det finns. Kommer ni till Ryssland tror jag att det skulle vara ett stöd för hbtq-personer i Ryssland.

Han pekade också på att Ryssland tidigare hållit i bland annat OS i Sotji 2014.

– Det var fantastiskt, många olika typer av personer med olika typer av sexualiteter kom till Sotji och hade en fin och rolig vistelse. Det var inga problem.

2009 hölls Eurovision song contest i Moskva.

– Det var också bra, alla kom dit och hade kul så kommer det bli igen om Ryssland vinner. Alla ryssar älskar Eurovision. Frågar ni mig gör vi vårt bästa, ni kan känna er säkra i vårt land. Tar vi oss an något gör vi det så bra vi kan.

”Fick inte hyra hotellrum”

Historieskrivningen går dock isär om klimatet vid OS, hbtq-personer har vittnat om förföljelser och trakasserier.

– De fick inte ens hyra rum på hotell. Personal gick på tårna och ombads kontakta myndigheterna om man misstänkte att någon var gay, säger Tatjana Vinnitjenko till Svenska dagbladet.

Moderatorn för presskonferensen, den svenska tv-profilen Jovan Radomir, tvingades vid ett tillfälle tillrättavisa journalister och fans efter att somliga buat i lokalen som protest, oklart om det var åt frågeställaren eller Ryssland.

– Snälla jag vill uppmana er alla att ha en respektfull ton mot våra artister, sa han.

t