Ministern vill lösa biljettkaoset

NÖJE

”Ett problem för konsumenter”

1 av 3
Bruce Springsteen är ett av konsertsommarens stora namn.

Konsertsommaren närmar sig med stormsteg.

Samtidigt skapar en omfattande andrahandsförsäljning stora problem för musiksugna biljettköpare.

Nu vill konsumentminister Per Bolund (MP) förbättra situationen.

– Det här är en marknad som har uppenbara problem, säger han.

Den stora andrahandsförsäljningen av evenemangsbiljetter har längre varit ett problem. Fenomenet har resulterat i att biljetter till eftertraktade evenemang snabbt kan köpas upp av företag, som sedan säljer dem vidare till överpriser.

På marknaden finns också blufföretag, till vilka kunder betalat stora summor utan att någonsin få sina biljetter.

Nu vill finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund vidta åtgärder för att få bukt med problemen på biljettmarknaden.

– Det är ett problem att man som konsument hamnar i en osäker affär, det finns exempel med förfalskade biljetter och biljetter som man får betala väldigt höga priser för. Som konsumentminister vill jag att konsumentmarknaden ska fungera bra, säger han.

Blir inget förbud

Under våren ska Per Bolund träffa flera olika aktörer i branschen för att diskutera sätt att lösa problemet.

– Jag kommer att träffa de som anordnar event, de som säljer biljetter i första och andra hand, konsumentverket och polisen. Vi får se vilka förslag som kommer fram under processens gång, säger han.

I Norge har man förbjudit andrahandsförsäljning av biljetter. Men i Sverige finns inga planer på att ta efter grannlandet.

– Eftersom vi lever i en digital värld flyttar försäljningen ofta till ett land, vilket inte löser problemet. Jag tror inte att lagstiftning inte är den snabbaste vägen. Erfarenheten är att det kan låta bra på pappret men att det får ganska liten påverkan i verkligheten, säger Per Bolund.

ARTIKELN HANDLAR OM

Per Bolund

Musik