Mejla

Jan-Olov Andersson

Sanna Nielsen är ett föga spännande val, SVT

Publicerad:
Uppdaterad:

Jan-Olov Andersson: Shima Niavarani hade varit en fräckare julvärd

1 av 2 | Foto: Janne Danielsson/SVT
Sanna Nielsen.

Sanna Nielsen år årets julvärd i SVT.

Inte det mest spännande namnet, direkt.

Hade själv tippat på Erik Haag och Lotta Lundgren. Och hade hellre sett Shima Niavarani tända ljusen på julafton.

Det var, som vanligt, mycket spekulationer på nöjesredaktionen innan det avslöjades att Sanna Nielsen blir årets julvärd.

Sven Melander, sa någon. Ur vilken trollkarlshatt han drog det namnet förstod vi inte riktigt. För Sven må vara högaktuell både på musikalscenen och för att han tagit ställning för Zara Larsson i sociala medier, men SVT-kopplingen… det är åratal sedan han var nöjeschef där eller populär programledare.

Själv tippade jag Lotta Lundgren och Erik Haag. Att döma av hur deras förhållande startade, om vi ska tro på Martina Haags självbiografiska succéroman ”Det är något som inte stämmer” – och det ska vi nog – så lär inte Lotta och Erik fira någon slags ”Tomten är far till alla barnen”-jul med sina ex. Och om det inte var deras tur att ha hand om barnen i år, hade de nog varit snudd på perfekta julvärdar. De var i alla fall väldigt trivsamt roliga på sin julbordsshow på en krog utanför Stockholm i fjol. Och är omtyckta SVT-profiler.

Hade också Sanna Nielsen som ett alternativ, eftersom SVT brukar lyfta fram folk som gjort betydande insatser för public service-tv.

Hon är ju 31-åringen som varit popstjärna sedan hon var tonåring.

Som vunnit Melodifestivalen och kommit trea i Eurovision song contest.

Som tillsammans med Robin Paulsson var ett suveränt programledarpar för Melodifestivalen i fjol.

Som med den äran tog över ”Allsång på Skansen” i somras.

Och som… inte är så spännande.

– Tråkigt så jag storknar, utbrast en kvinna på redaktionen om valet.

Och ska vi vara lite transparanta, kan jag väl avslöja att nöjesjournalister inte direkt brukar slåss om att få intervjua Sanna, då hon inte precis pratar i rubriker.

Inget fel på det, förstås.

Hon verkar trevlig, hon verkar ha vettiga värderingar, hon är bra på det hon gör, det kommer säkert att bli väldigt gammaldags svensk julstämning i tv-studion.

Om vi får möta den Sanna Nielsen vi känner eller den Sanna Nielsen som ser ut som en 31-årig Zara Larsson på SVT:s färska pressbilder, återstår att se.

Hur som helst, blir det nog mindre egensinnigt och stundtals småskruvat som de tre senaste åren med Petra Mede, Henrik Dorsin och Gina Dirawi.

Shima Niavarani, den mångbegåvade artisten och skådespelerskan, hade varit ett betydligt mer spännande val.

Men det räcker kanske med en kontroversiell (Gina Dirawi) julvärd per decennium för SVT…

avJan-Olov Andersson

Publicerad: