Eagles Of Death Metal-sångaren inför Sverigespelningen: ”Låter dem inte vinna”

Efter terrorattacken i Paris – säkerheten har höjts i Stockholm

89 personer dog under Eagles Of Death Metals spelning på le Bataclan i Paris i fjol.

Nu kommer bandet till Stockholm för den första konsertspelningen sedan attentaten.

– Vi låter inte bad guys vinna, det här har gjort oss mer beslutsamma, säger sångaren Jesse Hughes i Nyhetsmorgon i TV4.

Den 13 november förra året tog sig flera gärningsmän in i konserthuset le Bataclan i Paris och öppnade eld mot publiken i lokalen.

På scenen stod det amerikanska bandet Eagles Of Death Metal och bevittnade hur deras fans blev skjutna till döds.

Avbröt turnén

Bandet avbröt sin Europaturné i samband med terrorattackerna och åkte tillbaka till USA.

I december stod Eagles Of Death Metal åter på scen i Paris under en gästspelning på en U2-konsert, men den egna turnén återupptogs inte.

Nu, några månader senare, fortsätter dock Eagles of death metal den turné de aldrig avslutade, och först ut väntar en klubbspelning på Debaser Medis i Stockholm.

Sångaren Jesse Hughes besökte i morse Nyhetsmorgon i TV4. Han är märkbart uppriven när han pratar om händelserna i Paris för tre månader sedan.

 – Vi hade spelat 45 min. I slutet av en låt började de skjuta. Jag fattade direkt vad som hände.

Jesse berättar hur han sprang av scenen.

– Davie (gitarristen Dave Catching, reds anm) frös en stund på scenen. När jag kom av kände jag en smak av metall i munnen.

Publikens blod i munnen

Smaken visade sig vara blod från publiken.

Sångaren stod plötsligt i en korridor och han stod då öga mot öga med en av terroristerna. Jesse lyckades backa ut från korridoren när mannen började skjuta. Så mycket att dörren stängdes igen bakom rocksångaren.

– Jag är fortfarande en man med råa nerver, säger han med tårarna rinnande.

Det är med dubbla känslor som han och bandet återvänder till Paris på måndag: Han beskriver det som stort att komma tillbaka, men han känner med alla som var på plats under attentatet – och som ska besöka deras konsert igen.

– Men vi låter inte bad guys vinna, det här har gjort oss mer beslutsamma.

Höjd säkerhet

Trots att attacken på le Bataclan inte har rapporterats ha några som helst kopplingar till att det var just Eagles Of Death Metal som stod på scenen, har säkerheten höjts sedan händelsen i Paris.

– Säkerheten är alltid högsta prioritet när vi arrangerar konserter och det har skett en generell säkerhetshöjning sedan Paris. Vi kommenterar aldrig specifika detaljer, men vi har alltid en väldigt nära dialog med med relevanta myndigheter, säger Joakim Skoglund, pressansvarig på arrangören Luger.

Slutsålt

Spelningen på Debaser tycks vara efterlängtad och biljetterna är slutsålda sedan länge.

I nästa vecka återvänder bandet till Paris för en spelning på L'Olympia.

Publisert:

LÄS VIDARE