Polletten börjar trilla ner: Låt oss klä oss hur fan vi vill

NÖJE

Sylvia Balac om alla ”välmenande” klädråd till ”mulliga och kurviga” kvinnor

Foto: Ashley Nell Tipton började designa sina egna kläder redan som barn eftersom alla ”plus size”-plagg i affärerna var tantiga tält i mörka färger.

För fet för bredrandigt?

Aldrig.

Undvik bredrandigt, undvik jackor som slutar vid höften, undvik platta skor, undvik ljusa nederdelar, undvik för åtsittande kläder, men undvik också för lösa kläder, undvik korta klänningar, undvik långa klänningar, undvik vitt, undvik ankelremmar, undvik korta byxor, undvik bikini, undvik småmönstrat ...

Ja, alla ”välmenande” klädråd genom åren till ”mulliga och kurviga” kvinnor verkar gå ut på att vi helst borde undvika att ­existera överhuvudtaget.

Men de senaste åren har något hänt. Bloggar och sociala medier svämmar över av kroppspositiva förebilder i större storlekar som, om man kokar ner det, egentligen bara har ett enda råd till kvinnor ”modell större”: Klä dig hur fan du vill.
 

Det är egentligen skrattretande enkelt. Givetvis kan och bör vem som helst bära precis vad som helst när som helst. För varje bild jag ser på feta fashionistas med korta magtröjor, småmönstrade brallor och tajta pennkjolar får Veckorevyns (och andras) livslånga skambeläggande regler ett allt svagare grepp om mina valkar.

Till och med mainstream-underhållningen har fattat galoppen. Eller ja, börjat trava med i tåget, eller åtminstone tagit skrittande steg i rätt riktning.

Visserligen ser de flesta deltagarna i designer-såpan ”Project runway” fortfarande de ”vanliga kvinnorna” i makeover-utmaningen som närmast spetälska, men den här säsongen var ändå banbrytande. Vinnaren Ashley Nell Tipton är nämligen inte bara något så ovanligt som en kvinnlig mode­skapare som själv är ”plus size”, utan också en designer som vigt sin gärning åt att skapa kläder i stora storlekar som inte följer några andra regler än att de ska vara lekfulla, färgglada och moderna.
 

Tillsammans med den allt växande gruppen kroppspositiva på sociala medier kan Ashley Nell Tipton förhoppningsvis göra mycket för att ytterligare generationer flickor ska slippa växa upp med ett inbyggt regelverk för vad de får och inte får klä sig i.

Själv funderar jag på att dra fram en gammal bodycon-klänning (från body-­conscious, det vill säga kroppsmedveten, om väldigt tajta kläder) ur garderoben och skita fullständigt i att jag visar min VBO (visible belly outline som på ett ungefär betyder synlig magkontur).

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode