Sommar i P1 2016

Malou von Sivers misshandlades av pappan hela barndomen

Av: 

Andreas Hansson

NÖJE

Berättar om familjetragedin i ”Sommar i P1”

Pappans misshandel kunde komma som en blixt från klar himmel.

Nu berättar Malou von Sivers för första gången om terrorn under uppväxten.

– När jag var liten trodde jag att alla barn fick stryk om de trampade på mattfransarna, säger hon i ”Sommar” i P1.

Hennes barndom präglades av familjens mörka tragedi.

I TV4-profilen Malou von Sivers, 63, ”Sommar” i P1 berättar hon för första gången om pappans terrorvälde under hennes uppväxt, kantad av fysisk och psykisk misshandel med ständiga vredesutbrott som gick ut över barnen.

– Varför stängde du in oss i förrådet så att mamma inte skulle höra vad som pågick, bara för att vi inte hade ställt skorna intill varandra eller hängt upp jackorna ordentligt. När jag var liten trodde jag att alla barn fick stryk om de trampade på mattfransarna, råkade göra fotspår i det nykrattade gruset eller råkade tappa en gaffel, säger hon i programmet.

”Händerna kom farande”

På ytan var de en mönsterfamilj, men innanför hemmets väggar härskade rädslan för att den varma pappan skulle förvandlas till våldsam.

– Dina händer kom farande som vapen genom luften utan förvarning. Händer som luggade mig precis på det stället vid tinningarna där huden är som tunnast och därför gav en brännande smärta, händer som gav ärr, inte bara på kroppen utan också i själen men som också omslöt min fyraåriga hand när vi gick på promenad, säger hon.

Hon utarbetade strategier för att aldrig låta rädslan ta över livet, att smyga genom fönstret ut till sina vänner om nätterna.

Pappan anklagades efter dödsfallet

De sista åren ville pappan inte ha någon kontakt, trots TV4-profilens upprepade försök. Han ville heller aldrig prata om sitt innersta, i stället har Malou von Sivers pusslat ihop hans förflutna genom andra anhöriga och är noga med att balansera bilden av honom. När pappan föddes dog hans mamma i barnsäng. Malou von Sivers farfar riktade sin sorg mot sonen, en pojke som aldrig blev accepterad av familjen efter dödsfallet och försköts till utanförskap.

– Det är ett djupt sår som jag har fått ärva och som följt mig genom livet men samma sårbarhet har också format mig till den jag är på gott och ont.

Efter flera år mötte hon honom för sista gången på sjukhus efter att han opererats för cancer och låg på sin dödsbädd.

”Visste ingen vad som pågick?”

Genom sin berättelse vill hon ge alla mod att ingripa om de misstänker att ett barn i deras närhet far illa. Efter programmet har hennes öppenhjärtighet hyllats i sociala medier: ”Tack kära vän för ett fantastiskt program! Välgjort, gripande och intressant. Alla dessa pappor...”, skriver TV4-kollegan Anna Lindmarker.

– Min förhoppning är att fler vågar ingripa i det mest privata i slutna familjer när vi misstänker att det är något som inte står rätt till. Runtomkring oss fanns en stor släkt, vänner och grannar men jag minns aldrig att någon någonsin ingrep, visste ingen vad som pågick?, säger Malou von Sivers.

”Ska gå längs med stränderna”

Malou von Sivers befinner sig på semester i Grekland och har lyssnat på programmet. Nu känner hon sig lättad.

– Det är en sådan anspänning, det här programmet har blivit så stort med så många lyssnare och som många pratar om. Jag ska vandra själv nu längs med stränderna och fundera.

Hon har redan överösts av reaktioner.

– Jag hör hur det rasslar i mobilen nu så jag ska läsa igenom alla kommentarer, säger hon.

Hur var det att lyssna på det?

– Det blir alltid speciellt när man lyssnar på det utifrån men det kändes bra. Jag fick med det jag ville säga som en försoningsprocess som jag ville beskriva.

”Det var väldigt starkt”

Under arbetsprocessen inför programmet har hennes producent och vän Helena Groll varit ett viktigt bollplank.

– Jag har suttit och skrivit på det här i flera veckor, då går man igenom känslorna och bearbetningen, det var väldigt starkt. Det har varit oerhört värdefullt att bolla med Helena om hur jag ska säga de här sakerna rätt, säger hon.

–När jag skulle spela in det gick jag mer in i min profersionella roll. Jag var nästan mer berörd nu än när jag spelade in, säger hon.

Hon håller regelbundna föreläsningar, hon kommer att prata om sina tidigare okända erfarenheter även där.

– Det är spännande att man kan se ett sår som en styrka, många har inte tänkt på det sättet. Man får ofta mer stöd än man tror om man vågar öppna upp sig och berätta.

”Sommar i P1” finns att lyssna på här.

ANNONS

Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid!

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Malou von Sivers om barndomen och TV4

ÄMNEN I ARTIKELN

Sommar i P1 2016

Malou von Sivers

Sommar i P1