Ryska ilskan mot SVT

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

Tycker inte om att kanalen visar rysskritisk tv-serie

1 av 3

Rysslands ambassad gillar inte att SVT visar den norska tv-serien Ockupationen.

I ett uttalande på ambassadens hemsida uttrycker de öppet sitt missnöje.

”Vi medger visserligen att författare till konstverk är fria i sitt konstnärliga sökande, men detta får inte verka för etablerande av olika former av skräck och upphetsande till antiryska myter och fördomar”, skriver de på hemsidan.

Ockupationen (Okkupert) är en norsk tv-serie skapad av deckarförfattaren Jo Nesbø.

Serien utspelar sig i en nära framtid där en klimatkatastrof får regeringen i Norge att stoppa all gas- och oljeproduktion i Nordsjön, vilket i sin tur får Ryssland att ockupera Norge för att tvinga landet att fortsätta produktionen.

När serien började visas i hemlandet i september riktade den ryska ambassaden i Norge stark kritik mot den.

”Ryssland har olyckligt fått rollen som angripare”

I ett uttalande sa de att ”Även om skaparna av tv-serien gjorde sitt yttersta för att poängtera att handlingen är fiktiv och inte påstås ha något att göra med verkligheten, så skildrar den tämligen specifika länder, och Ryssland har olyckligt fått rollen som angripare”.

Seriens regissör Erik Skjoldbjærg ställde sig oförstående till kritiken i en intervju med norska Aftenposten.

– När vi skapar drama blir det hämmande att föreställa sig alla konsekvenser och vem som kommer reagera hur. Vi har inte gjort serien för att provocera det ryska folket eller den ryska ambassadören, sa Skjoldbjærg i en intervju med norska Aftenposten.

Historien upprepas

Nu upprepas alltså historien, då den ryska ambassaden i Sverige nu skriver ungefär samma sak i ett nytt uttalande.

”Vi har lagt märke till att SVT1 startar idag visningen av den provokativa norska fictionserien ”Okkupert” (Ockupationen).

Förmodligen har filmens upphovsmän glömt bort att Ryssland aldrig haft några erövringsplaner mot Norge. Mer än så var det som bekant just Sovjetunionen som i sin tid hjältemodigt räddat Nordnorge undan de nazityska inkräktarna. Även idag kvarstår Ryssland för samtliga länder i regionen inte som en fiende, utan som en vän och partner”, skriver de på hemsidan, och tillägger:

”Vi hoppas att en vetgirig och kräsen svensk tittare som kan historiska realiteter kommer att ge ett adekvat betyg åt försöket att framställa Ryssland som något slags elak och farlig granne.”

Aftonbladet söker ryska ambassaden för en kommentar.

Publicerad: