Så blir Barbro ”Lill-Babs” Svenssons begravning

Folkkära artisten Barbro ”Lill-Babs” Svensson gick bort den 3 april.

Nu meddelar familjen att hon begravs i sitt älskade Järvsö den 28 maj.

Allmänheten bjuds dagen innan in till en minnesgudstjänst i Stockholm.

Barbro ”Lill-Babs” Svensson föddes i Järvsö den 9 mars 1938. Under sin över 60 år långa och framgångsrika karriär har hon alltid haft en stark relation till sin hembyggd. Nu meddelar familjen att hon också kommer att få sin sista vila i Järvsö.

”Vår älskade mamma, mormor, gammelmormor, syster, svärmor, moster, faster har lämnat oss i stor sorg och saknad efter en kort tids sjukdom”, skriver döttrarna Monica Svensson, Malin Berghagen och Kristin Kaspersen och artistens familj i den dödsannons som publicerades i helahälsingland.se under lördagen.

I annonsen citerar de även Jill Johnsons låt ”Kärleken är”.

”En ängel flög förbi mot himmelen så fri
Men hon lämnade sitt leende på vår jord
Som en sol som värmer oss
som en himmels stjärnebloss
Så vi kan betrakta livets skeende med en tro
Kärleken är”.

”Blir en vacker ceremoni”

Lill-Babs begravning hålls måndag den 28 maj i Järvsö kyrka, samma kyrka där hennes mamma Brita Svensson begravdes 2007.

Michael Skoglund, på Michael Skoglund begravningsbyrå, berättar att kyrkan har 950 platser, och runt 500 personer är inbjudna. Familjen ber att man respekterar reserverade platser och ”visar hänsyn i Barbros anda”.

– Vi tror att det kommer bli mycket folk i Järvsö, det ser så ut, säger Michael Skoglund.

Barbro Svenssons döttrar är de som sätter ihop programmet. Enligt Michael Skoglund kommer begravning präglas av mycket sång och musik.

– Döttrarna har otroligt med vänner så det är ingen konst att få tag i solister. Det blir nog en väldigt vacker och minnesvärd ceremoni, säger Michael Skoglund.

Den 27 maj klockan 14.30, dagen innan begravningen i Järvsö, bjuds allmänheten in till en minnesgudstjänst i Storkyrkan i Stockholm.

I annonsen hänvisar familjen till Barncancerfonden och även till Lill-Babs digitala minnesrum där de som vill får möjlighet att lämna sina hälsningar.

”Hon lärde oss att vara stolta”

Trots att Barbro Svensson i ung ålder flyttade till Stockholm har Järvsö alltid varit platsen dit hon återvänt.

Järvsöborna sörjde Lill-Babs efter hennes död den 3 april.

– Här var hon fredad, här fick hon vara som hon ville. Man stötte ju på henne titt som tätt i matvaruaffären och ville hon vara i fred drog hon ner kepsen, men oftast hade hon alltid en kram till övers, sa Laila Jonsson som i flera år var vän och granne till Barbro Svensson.

Jörgen Åberg, som spelat med Lill-Babs i olika sammanhang, berättade om artistens betydelse för hemorten.

– Hon har lärt oss att man får vara stolt över att man kommer från landsbygden. Man bör visa upp sin hemby för andra och det finns någonting fint i det.

Barbro Svensson blev 80 år.

Publisert:

LÄS VIDARE