Nöje

Ricky Gervais klar för Sverige

Av: 

Anton Assarsson

NÖJE

Skandalkomikern gör två shower i december

KOMMER TILL SVERIGE I DECEMBER Komikern Ricky Gervais gör i vinter sina första Sverige-uppträdanden.

Håll i hatten, Ricky Gervais kommer till Sverige.

Den kontroversiella komikern uppträder i Göteborg och Stockholm.

Och han är laddad.

– Jag kan inte bärga mig, jag älskar Sverige, säger han.

SE UPP SVERIGE Ricky Gervais är känd för att reta upp allt från kristna grupper till Hollywoodeliten. Nu kommer han hit för att skämta med svenskarna. Biljetterna släpps den 13 juli klockan 09.00.

Inget ämne är tabu för Ricky Gervais, 51. De tre senaste åren har han staplat kontroverser på hög genom sina brutala skämt om Hollywoodeliten. Främst som värd för Golden Globe-galan.

Nu kommer han till Sverige för första gången.

Gervais uppträder med sin föreställning den 9 december i Göteborg och den 16 december i Stockholm. Spelplatserna blir Scandinavium respektive Globen, och biljetterna släpps den 13 juli.

”Publiken är smart”

Nöjesbladet fick en exklusiv intervju med ”The office”-skaparen, och han avslöjade allt han vet om Sverige.

– Jag vet ingenting. Faktum är att jag inte vet någonting om något land – inklusive mitt eget, säger han.

Ricky Gervais turnéer har blivit världsomspännande succéer. Showen ”Fame” sålde 100 000 biljetter på nio minuter 2007, och segertåget har fortsatt. Han har satt upp fyra föreställningar i Storbritannien, och Sverige blir ett bra tillfälle att prova nytt material.

– Jag kommer blanda gammalt och nytt. Det handlar om ämnen som är tabu inom traditionell stand up – som auktoritet och värdighet. Men publiken är smart, de förstår skillnaden mellan vem jag skämtar om och vad jag skämtar om.

Skämtar om rädsla

Gervais har haft ett tungt schema i USA och Storbritannien de senaste åren. Men någon anpassning av materialet för den svenska publiken blir det inte tal om.

– Nej, det behövs inte. När jag spelade i Norge var jag fullständigt förundrad över bristen på språkbarriär. Det var fantastiskt. Faktum är att spelplats och vecko­dag är mycket viktigare än vilket land man är i, säger han.

Du driver ofta med kristendomen i dina uppträdanden, och du är själv övertygad ateist. Men det är de flesta svenskar också, hur kommer det att gå?

– Det kommer att bli spännande att se vad en helt ateistisk publik säger om min show. ”Klart det inte finns någon Gud! Varför pratar han om det här?” – tyvärr är ni väl ett gäng rationella människor. Kan bli ett problem, säger han.

Men du skämtar också om svält, krig och Adolf Hitler.

– Och ångest, skam och rädsla. Universella saker som alla kan relatera till.

Vad säger du om kontroverserna kring dina skämt de senaste åren?

– Ingenting jag någonsin gjort har varit kontroversiellt. Problemet nu är att folk förutsätter redan innan att det jag säger är kontroversiellt, då blir det otroligt konstigt. Men jag bryr mig verkligen inte om vad de säger. Holly­wood är som ”The matrix” – det är inte riktiga kulor.

Vad önskar du dig mest av allt under ditt Sverige­besök?

– Utsålda arenor hade varit trevligt. Och skratt – eller förskräckta flämtningar. Ärligt talat gillar jag båda.

”Bieber hade bara kunnat befrukta en kvinna med ett köksredskap”

Gervais vassa skämt om...

Mel Gibson

– Jag dricker lika mycket som gemene man. Så länge den mannen inte är Mel Gibson.

Kim Kardashian:

– Golden Globes är för Oscarsgalan vad Kim Kardashian är för Kate Middleton. Lite skrikigare, lite trashigare, lite fullare – och lättare att köpa. Påstås det.

Colin Firth:

– Vad du inte vet om Colin Firth är att han är djupt rasistisk. Jag har dessutom sett honom puckla på en liten blind kattunge.

Johnny Depp och Angelina Jolie:

– Det var ett stort år för 3D-filmer. Det känns som att nästan allt var tredimensionellt i år. Förutom karaktärerna i ”The tourist”.

Bruce Willis:

– Var vänliga och välkomna Ashton Kutchers pappa.

Justin Bieber:

– Justin Bieber var nästan tvungen att ta ett faderskapstest. Vilket slöseri det hade varit. Nej, han är inte pappan. Enda sättet han hade kunnat befrukta en kvinna är om han lånat Martha Stewarts köksredskap.

Gervais kontroverser

Kristet hat, 2011:

Gervais är hatat av fundamentalistiska kristna över hela världen. När en person på Twitter tackade Gud för att den kände ateisten och författaren Christopher Hitchens dött svarade Gervais genom att skämta om idiotin i det hela. Efter skämtet blev Ricky Gervais utsatt för en kristen hatkampanj och magasin med honom på omslaget brändes.

Ursäkten, 2011:

Han säger att han aldrig ber om ursäkt. Men efter att ha använt ordet ”mong” (brittiskt skällsord som syftar till personer med Downs syndrom) på Twitter, fick Gervais backa. Han menade att ordet inte längre stod för något kränkande och tog först lätt på kritiken. Han inledde demonstrativt med att skriva ”Good monging” dagen efter, men bad senare om ursäkt då en mamma till två barn med Downs syndrom förklarat hur sårad hon kände sig.

Anne Frank, 2012:

I programmet ”The Daily Show” skämtade Ricky Gervais om Anne Frank. Han berättade att han besökt huset, och att det var jättelitet. Hur nazisterna kunde missa henne förstod han inte, hon hann ju till och med skriva en bok. Efter programmet rasade tittare över skämtet. En bloggare krävde en världsomspännande bojkott av allt Gervais var inbladad i.

Det här är Ricky

Namn: Ricky Gervais. Ålder: 51. Bor: Hampstead, London. Aktuell: Kommer till Sverige den 9 och den 16 december med sin liveshow. Skapare: ”The office”, ”Extras”, ”The Ricky Gervais show”, ”Cemetery junction”. Priser: Golden Globes – tre vinster, BAFTA – sju vinster, Emmys – två vinster

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet – handla allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert: