Nöje

Lever helt tyst under tio dagar

Av: 

Karolina Skoglund

NÖJE

Efter Melodifestivalen flyr Loreen till en hemlig gård: Jag rensar mitt system

På lördag kommer fyra miljoner tv-tittare att se på när Loreen äntrar Globens scen. Men snart, genom en extrem form av meditation, isolerar hon sig från världen – och är tyst i tio dagar.

– Då kommer det ut mörka saker som rensar mitt system, säger hon.

Bidraget toppar alla listor över ”mest spelade låtar”, oddsen är körda i botten och experterna har enats – Loreen vinner Melodifestivalen i år. Krit­­iker­kåren, däribland Nöjesbladets egen Markus Larsson beskriver hennes bidrag som modernt, vilket Melodifestivalen tidigare har saknat. Men Loreen är allt annat än modern.

– Jag har inte ägt en tv på sex år och läser inga tidningar. Jag är helt avskärmad eftersom jag tycker att vi matas av så mycket skitinformation i dag. Stora grejer som händer i världen når mig allra sist, säger hon.

Men så har det inte alltid varit.

”Fet käftsmäll”

Brytpunken, som kickstartade hennes hemliga liv, kom 2004 med hennes medverkan i ”Idol”.

– Det gav mig en fet käftsmäll. Folk var ödmjuka, men jag förstod inte språket. Jag kom bara längre och längre bort från mig själv och var helt knäckt efteråt. Till slut bestämde jag mig för att hitta tillbaka.

Det tog sju år.

I dag är besök i tystnaden avgörande för Loreens kreativitetsskapande. Efter Melodifestivalen kommer hon under en tid att avskärma sig totalt från omvärlden genom den extrema meditationsformen Vipassana, som går ut på att hon är hon tyst i tio dagar. Under perioden åker hon till en gård utanför Malmö och får inte ens titta en annan människa i ögonen.

– Jag är väldigt spirituell som person. Många av mina vänner tillhör den andliga kretsen. Stressen som finns i kroppen kommer någonstans ifrån. Jag visste att jag behövde gå in på djupet när jag gjorde det första gången. En semester till Bali skulle inte ha hjälpt, säger hon.

Många hoppar av

Men det är knappast någon semester att vara på gården. Av 30 till 40 personer var endast femton kvar när de tio dagarna passerat vid Loreens senaste besök.

– De tre första dagarna är de absolut jobbigaste. Du rensar ditt system och det som kommer ut är melankolin, mörka saker. Folk pallar inte. Men det hjälper mig otroligt mycket. Jag har aldrig varit så närvarande i hela mitt liv.

”Låten väckte mig”

Trots hennes nästan skygga leverne ställer hon sig på scen inför fyra miljoner tv-tittare på lördag. Men hennes spirituella sida har mer med bidraget att göra än vad tittarna kan tro.

– Jag kan sjunga en låt rakt upp och ned, men vad är meningen om inget händer? När jag lyssnade på ”Euphoria” första gången var det något speciellt med melodin, den väckte mig. Det är först då jag får tillträde till mina ”vocals”.

Och att bli väckt av en melodi innebär något helt annat för Loreen än för många andra.

– Där jag kommer ifrån försätter man sig i någon sort trans när man hittar sin melodi. När jag hittar mitt fokus är jag förlorad, vilket säkert är 80 procent under ”Euphoria”. Låten är så krävande att hela kroppen måste ställs om. Tittar man noga kan man se när jag är vid medvetande och när jag inte är det, säger hon.

Har fem syskon

Namn: Lorine Zineb Noka Talhaoui. Ålder: 28. Bor: Södermalm i Stockholm. Familj: Mamma, fem syskon. Aktuell: Finalist i Melodifestivalen.

Det här är Vipassana

Vipassana, som Loreen ägnar sig åt, är en metod för mental rening som gör att man kan möta problem och påfrestningar i livet på ett lugnt och balanserat sätt.

Vipassana betyder att se saker som de egentligen är. Den är en av Indiens äldsta meditationstekniker och lärdes ut för över 2 500 år sedan som ett universellt botemedel mot universella problem.

ANNONS EXTERN LÄNK

BARA TIMMAR KVAR! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut! HBO MAX

Hbo Max

Publisert: