Hon knäcktes av sin ångest

avJoni Nykänen

Malin Berghagen om de tuffa åren i ny bok

1 av 6
Malin Berghagen

Nu talar Malin Berghagen ut om den svåra ångesten som knäckte henne.

I en ny bok berättar hon om det maniska ätandet, abortplanerna och ilskan mot föräldrarnas fans.

– Min ångest handlade om att springa in i väggen, säger hon till Nöjesbladet.

Malin Berghagen och Tommy Nilsson 2005.

I den kommande boken ”Yoga med Malin” berättar Malin Berghagen, 46, om hur hon drabbades av en svår ångest i slutskedet av äktenskapet med sångaren Tommy Nilsson, 52.

Åt maniskt

”Han var musikern som fick åka i väg, vara kreativ och skapa. Jag kände mig som ... ingenting. [...] Ångesten ledde till att jag åt alldeles för mycket och nästan maniskt, för att sedan spy upp det igen. Tomheten inom mig skulle fyllas med något och sedan kom ångesten, och då var det bara att stoppa fingrarna i halsen och spy bort allt”, skriver hon i boken.

För Nöjesbladet förklarar hon vidare om hur hon tappade bort sig själv under denna period. Hon skulle känna sig som ”ingenting” i omkring fem år. Parets definitiva uppbrott kom 2007, och Nilssons alkoholproblem bidrog till separationen.

Problem som ung

– Min ångest handlade om en blandning av att springa in i väggen, tappa bort sig själv och vara småbarnsförälder. Ätstörningar var ett problem som uppstod när jag var yngre. Men när man krisar kan jag känna tendenser av det, säger hon.

I boken berättar hon om hur yogan hjälpt henne att vända sig inåt för att hitta sig själv.

Hon skriver också om de kluvna känslorna kring den fjärde graviditeten och hur hon och Tommy Nilsson är fast beslutna om att inte behålla barnet, men ångrar sig. ”På parkeringsplatsen gråter jag floder medan jag försöker förklara för min man att jag inte kan ta bort barnet”, skriver hon.

– Enda anledningen till att jag pratar om det är att andra får känna att det inte är fel om man tänker den tanken, säger hon till Nöjesbladet.

Har inte läst

Hon förklarar att när yogan började ”öppna” hennes kropp släpptes flera års ilska ut. Hur hon varit arg på föräldrarna Lasse Berghagens och Barbro ”Lill-Babs” Svenssons beundrare som inte låtit dem vara i fred. Och även pojkvänner som hon inte vetat ifall de älskade henne för vem hon var, eller om de ville ligga med en Berghagen.

– Som liten visste man inte vilka ens riktiga kompisar var eftersom man var den man var. Jag försökte vara alla till lags för att bli älskad. Men jag kunde vara väldigt osäker, säger hon.

Tommy Nilsson har ännu inte läst boken.

– Jag måste läsa den innan jag säger något. Känner hon att hon vill skriva boken tycker jag att hon ska göra det. Absolut, säger han.

Om kändisarna när hon växte upp

När hon var tio fikade familjen med Burt Reynolds i hans hem. När Lasse Berghagen behövde barnvakt hamnade hon i Abbas studio. Rolling Stones-basisten Bill Wyman fick sitta och rita gubbar med henne i köket medan Lasse och Bills flickvän skrev en låt. Hon berättar också om hur Monica Zetterlund dansade i köket när Malin gick för att hämta något att dricka. När hon öppnade ytterdörren kom Beppe Wolgers med en ny text åt Lill-Babs.

”Jag tror att min man och jag försökte i fyra år, allt som allt. ­Någonstans hoppades vi väl att en djupgående kurs eller terapi skulle hjälpa oss upp på banan igen. Våra gamla mönster, och även såren, satt dock djupt”.

Malin om terapi

Namn: Malin Birgitta Berghagen. Ålder: 46. Bor: Stockholm. Yrke: Författare, yogalärare och föreläsare. Bakgrund: Dotter till Lasse Berghagen och Barbro ”Lill-Babs” Svensson. Har varit skådespelerska och programledare. Familj: Pojkvännen Martin Boman och fyra barn (två barn med Tommy Nilsson och två barn med Dag Taylor).