ESC-vinnaren opererar bort tungan – efter cancerbesked

avLinn Elmervik

Hon vann Eurovision Song Contest med gruppen Bucks Fizz 1981.

Nu tvingas Jay Aston, 57, operera bort delar av tungan efter att ha diagnostiserats med muncancer.

– Om de tar bort mer av min tunga är chanserna att jag kommer att kunna sjunga, eller ens prata, väldigt små, säger hon till Daily Mirror.

Den brittiska kvartetten Bucks Fizz fick en jättehit med ”Making your mind up” och har återförenats flera gånger sedan ESC-vinsten 1981. De är just nu på turné i Storbritannien.

Men Jay Astons sjukdom kan sätta stopp för fortsatta framträdanden. I april sökte hon vård för några besvärande eksem på tungan och det dröjde inte länge innan läkare upptäckte att artisten drabbats av cancer i munnen.

Nu förbereder sig Aston på att ta bort delar av tungan i en operation som kan göra att hon förlorar både tal- och sångröst.

– Jag tror att om de tar bort mer av min tunga är chanserna att jag kommer att kunna sjunga, eller ens prata, väldigt små, säger hon till Daily Mirror.

Ska bygga ny tunga

Samtidigt kämpar hon med dödsångest.

– Jag har en ung dotter, jag vill se henne växa upp, gifta sig och få träffa mina barnbarn. Det första jag sa efter diagnosen var: jag vill finnas där för henne.

Eftersom Jay Astons cancer upptäcktes på ett tidigt stadium beskriver läkare hennes prognos som god. Under operationen kommer också artistens lymfkörtlar i halsen att plockas bort för att minimera risken att cancern sprids.

Sedan hoppas kirurger kunna bygga upp en ny tunga med hjälp av muskler från Astons lår.

Vill fortsätta uppträda

Tre av fyra medlemmar i Bucks Fizz återförenades 2012 och Jay Aston var en av dem. Till Daily Mirror säger hon att hon inte har några planer på att lämna gruppen.

– Cheryl och Mike kommer inte att ta in en ersättare, de har sagt att de kommer att fortsätta bara de två. Jag skulle inte vilja att de fortsatte utan mig.

1 av 2 | Foto: TT / NTB Scanpix
Bucks Fizz.
ARTIKELN HANDLAR OM