Rockbjörnen

Peg Parnevik: ”Jag är fortfarande samma badass person”

avFrida Söderlund

Peg Parnevik är klar för Rockbjörnen 2018.

För Nöjesbladet berättar hon om att behöva bevisa sig själv, ätstörningar och att använda sin röst till annat än musik.

– Det här året är det fuck allt som inte gör mig lycklig, säger hon.

Peg Parnevik, 22, säger att det kommer att låta töntigt.

Men så lutar hon sig tillbaka och säger det ändå.

– Jag tänker alltid ”tänk om det inte var menat?”. Tänk om musik inte är vad jag ska göra? Och när jag är riktigt nere tänker jag... tänk om de faktiskt hade rätt? Om mig. Att jag inte är bra på det här.

Så ler hon.

– Men det känns som att den här gången fattar folk är jag är en artist. Att jag vill satsa på musik och inte bara är ännu en realityperson som vill släppa låtar. Sedan kommer ju pressen att nu har jag någonting att leva upp till och det är skitjobbit att lägga den på sig själv. Men nu måste jag bara leverera och bevisa att jag faktiskt kan. Och jag vill göra Sverige stolt.

1 av 3 | Foto: Jerker Ivarsson
Peg Parnevik

Klar för Rockbjörnen

Peg Parnevik släppte nya singeln ”Loafers” i början på juni. En låt om att som tjej falla för någon som man bara vill ha en fysisk relation med. Den 15 augusti kommer hon att göra ett exklusivt framträdande under Rockbjörnengalan i Kungsträdgården.

– Tjejer får inte sjunga om sex på samma sätt som killar, så vissa kanske kommer bli lite chockade. Men jag är van att folk tycker och tänker, ha ha.

Väldigt mycket av det Peg gör blir till rubriker i media. Är det inte kärleken till pojkvännen Filip Kaspersen Lamprecht, 20, eller diskussioner om rasism på Instagram är det ställningstaganden i Melodifestivalens greenroom eller feministiska kamper på sociala medier. I mars berättade hon för första gången också om ätstörningen som hon drabbades av efter att kändisskapet tog fart.

När jag började tänka tillbaka på ditt år kändes det som att du varit ärligare än någonsin.

– Ja. Jag kom till en punkt där jag kände att jag bara ville vara det. Hur mycket jag än ville ha ätstörningen för mig själv och min familj, och inte dela med mig av den sorgen, så kände jag också att det var så viktigt att prata om. Om det kan hjälpa en enda tjej eller en enda kille så är det liksom värt det. Då skiter jag i att vissa bara ”du gjorde det för PR”.

Sa folk så? Det är ju inte direkt något som är ”kul att göra PR av”...

– Exakt, det är så sjukt. Men i slutet av dagen får man bara fokusera på att det har hjälpt någon. Och jag skulle vara besviken på mig själv om jag inte använde min röst och min plattform till att göra någonting bra, när jag faktiskt kan. Jag är så trött på influencers och ”förebilder” som inte säger någonting, om något.

”Är en stark person”

Var ätstörningen den jobbigaste grejen för dig att faktiskt lyfta fram i offentligheten?

– Ja. Det sög verkligen. Man kände sig som en bluff för att man gått runt och sagt att man var självständig och självsäker, stark och badass, och sedan mådde man skit på insidan. Jag ljög ju liksom hela tiden. Så det var jobbigt, att folk skulle få se hur man mått på riktigt. Och jag ville heller inte att folk skulle tro att jag var ömtålig eller ”svag”, för jag är fortfarande samma starka och badass person som innan, jag behövde bara jobba på att vara mer ärlig med mig själv.

Peg tystnar snabbt.

– Det största steget är ju att säga till alla runt sig att man inte mår bra och be om hjälp. Men det är också det som gör det så svårt med att vara en person som har en offentlig röst. Man vill vara den här förebilden som bara är ”perfekt” och inspirerande hela tiden.

Är det inte sjukt hur man ibland försöker vara just perfekt genom att visa att man inte är perfekt.

– Jo! Det är så sant.

Känner du att du är på en bättre plats nu?

– Jag kommer alltid ha dåliga dagar och tankar som gör att jag blir osäker, men jag är inte en osäker person. Jag är på rätt väg och jag känner mig så trött på att må dåligt när det finns så mycket kul som händer i mitt liv. Jag har musiken, mina vänner, min familj och min kille. Jag har livet. Så även om det fortfarande alltid kommer vara saker som får en att må dåligt så känner jag lite... varför ska jag fokusera på det?

Och något vore ju jävligt knas om varenda sak i livet bara stämde. Så funkar det ju inte riktigt.

– Ha ha, verkligen. Det är alltid något som är off. Men jag känner lite att det här året är det fuck allt som inte gör mig lycklig.

ARTIKELN HANDLAR OM