Familjens reaktion på Markoolios sommarprat: ”De säger att jag är modig”

Publicerad:
Uppdaterad:

NÖJE

I morgon debuterar Markoolio som sommarpratare i P1.

Det känslosamma programmet tog runt fem timmar att spela in.

– Efteråt var jag som en urvattnad disktrasa, säger han till Nöjesbladet.

Marko ”Markoolio” Lehtosalo firar 20 år som artist.

Någon jubileumturné blir det inte. Artisten har i stället valt att hålla spelningar som vanligt. Och på tisdagskvällen gästade han ”Allsång på Skansen”. Han avrundade programmet med en hitkavalkad, ackompanjerad av sprutande rökkanoner och energiska dansare med vispande hästsvansar, vevande armar och tunga guldkedjor á la äkta sen 1990-talsanda.

Publiken stod upp. Och Nöjesbladets livechatt gick varm. Hyllningarna haglade över artisten, i form av superlativ som ”vilken kung” och ”humor, show och proffsighet i ett paket”.

– Jag tror att Markoolio har blivit mycket nostalgi i dag. Det började väldigt starkt 1998, sen blev det starkt 2004 igen och blev det lite neråt. Nu, sista fyra åren, har det varit crazy! Det är skitkul. Det är kul att få uppleva det här trycket igen, säger Markoolio efter programmet.

”Markoolio har blivit kult”

Han är rätt säker på vad den uppåtgående kurvan beror på. Markoolio har gått och blivit kult.

– I början var väl de som lyssnade på mig typ fem år och det var roligt och häftigt, sen kanske Markoolio var töntig och idag är det kult och nostalgi. Jag känner ingen stress över att behöva ha en ny hit. Och jag har snackat med E-type och Dogge och de har ju fler gig än någonsin. Jag tror att folk vill gå i nostalgispåret.

Markoolio är starkt förknippad med sommarplågor som ”Ingen sommar utan reggae”, ”Sommar och sol” och ”Sola och bada i Piña colada” med rappa och humoristisk förpackade texter.

Men på torsdag släpper han Markoolio-masken helt och hållet, när han för första gången någonsin pratar offentligt om sin tuffa uppväxt i ”Sommar i P1”.

– Jag kommer prata ganska mycket om min uppväxt som ibland på helgerna kantades av mycket alkoholmissbruk och våld, har artisten tidigare förklarat för Nöjesbladet.

Hur är nerverna just nu?

– Det känns bra nu. Det var lite stökigt precis när vi spelade in det. Det skiftade mycket mellan ångest – ”har jag verkligen gjort rätt, jag skulle kanske inte berättat om allting” – till att känna en lättnad. Det har varit mycket känslor. Det blev ett jävligt bra program.

Hur var det att spela in programmet?

– Det finns roliga bitar också, men också vissa var tunga där jag bröt ihop lite grann. Vi spelade in det på fyra, fem timmar och efteråt var jag som en urvattnad disktrasa. Men det blev bra. Sista 20 minuterna var väldigt starka.

Han har spelat upp programmet för familjemedlemmar och några vänner, som reagerat positivt.

– De säger att jag är modig. Det här har jag inte valt att prata så mycket om, förrän nu. Det känns konstigt när folk säger ”vad kul att du ska sommarprata”, för det var inte så roligt att spela in det. Men kan jag få familjer att känna igen sig och få en tankeställare och kanske fundera på att inte hålla på så, då har jag gjort något rätt. Då var det värt det.

Marko ”Markoolio” Lehtosalo.
Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Marko ”Markoolio” Lehtosalo.

Blir det som ett slags avslut för dig själv också?

– Ja, eller... kanske inte ett avslut, men jag har öppnat boxen och jag och mamma och mina syskon pratar om det som vi inte gjort förut. Det hjälper väl oss alla också på något sätt.

Och om vi blickar framåt och tar en titt på din bucketlist... Vad står överst på den just nu?

– Jag har tjatat på Felix Herngren att vi ska göra långfilm. Så Felix, hör du mig nu? Skriv nåt jävla manus så vi kan göra någon långfilm!

Vad ska det vara för långfilm?

– Jag sa till Felix att jag vill kanske spela massmördare. Antingen en rolig kille eller massmördare. Då sa han, jag tror inte folk kommer haja om du spelar massmördare, så du får göra tre roliga filmer först och sen får du bli massmördare.

– Jag har tjatat. Jag brukar skicka sms till honom ibland. ”Blir det nån jävla film eller?”, säger Markoolio och skrattar.

Publicerad:

LÄS VIDARE