Adnan Syed får ny rättegång – efter 18 år

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Fick livstid - mot sitt nekande Adnan Syed, då 19, dömdes år 2000 till livstids fängelse för mord på exflickvännen Hae Min Lee.

NÖJE

Adnan Syed dömdes mot sitt nekande till livstidsfängelse för mordet på ex-flickvännen Hae Min Lee.

Hans historia togs upp i succépodden ”Serial” – och domen mot honom granskades.

Nu, nästan 20 år senare, får Syed en ny rättegång.

Adnan Syed dömdes år 2000 till livstids fängelse för mordet på sin före detta flickvän Hae Min Lee. Hans fall blev uppmärksammad världen över i podden ”Serial”, där man granskade bevisningen mot honom.

I podcasten, som har laddats ned över 175 miljoner gånger, får alla de personer som var inblandade i målet komma till tals igen. Dessutom framkommer helt nya uppgifter.

På torsdagen slog Maryland Court of Appeals fast att den i dag 37-årige Syed ska få en ny rättegång, rapporterar Huffington Post.

Har hävdat sin oskuld

Syed har hela tiden hävdat sin oskuld. Och när den banbrytande podden ”Serial”, gjord av den amerikanske radioproducenten Sarah Koenigs, började granska fallet 2014, började många ifrågasätta huruvida han verkligen är skyldig till mordet.

Podcasten avslöjade bland annat att Syeds dåvarande advokat, Cristina Gutierrez, aldrig pratade med en klasskompis som betraktades som ett nyckelvittne i fallet.

”Vi vann vi vann vi vann vi vann!”

De nya bevisen i målet ledde till att en domstol beslutade att granska fallet igen 2016, för att på så vis tar ställning till om Adnan Syed borde få en ny rättegång.

Och ny rättegång blir det. Justin Brown, en av Syeds nuvarande advokater, och advokaten Rabia Chaudry – en familjevän till Syed som dessutom var den som presenterade fallet för podcasten – firar nyheten.

”Vi vann överklagan”, skriver Justin Brown i versaler på Twitter.

”Vi vann vi vann vi vann vi vann!”, twittrar Rabia Chaudry.

Båda avslutar sina inlägg med hashtaggen #FreeAdnan.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN