Mariah Carey

Mariah Carey: ”Jag är bipolär”

Av: 

Linn Elmervik

NÖJE

Mariah Carey, 48, lider av bipolär sjukdom.

Stjärnan fick diagnosen redan 2001, men berättar nu för första gången om den.

– Jag ville inte tro det, säger hon till People.

Mariah Carey öppnar upp om sjukdomen i en lång intervju med den amerikanska tidningen People.

Popstjärnan fick diagnosen bipolaritet typ två redan 2001 efter att ha brutit ihop och vårdats på sjukhus. Men det var inte förrän nyligen hon bestämde sig för att söka hjälp.

– Jag levde i förnekelse och isolering och i konstant rädsla över att någon skulle avslöja mig. Det var en för tung börda att bära och jag kunde helt enkelt inte göra det längre. Jag sökte och fick behandling, jag såg till att ha positiva människor omkring och jag gick tillbaka till att göra vad jag älskar – skriva låtar och göra musik, säger hon.

Var manisk

Mariah Carey trodde först att hon hade drabbats av sömnproblem, men förstod så småningom att det handlade om något annat.

– Men det var inte vanliga insomnia och jag låg inte vaken och räknade får. Jag jobbade och jobbade och jobbade...jag var lättirriterad och konstant rädd för att göra människor besvikna. Det visade sig att jag upplevde en form av mani. Så småningom gick jag in i väggen. Jag antar att mina depressiva perioder karaktäriserades av att jag hade väldigt låg energi. Jag kände mig så ensam och ledsen.

Vill motverka stigmat

I dag medicinerar hon mot sjukdomen och går parallellt i terapi. Kombinationen fungerar bra.

– Jag äter faktiskt medicin som verkar vara ganska bra. Den får mig inte att känna mig för trött och seg eller något sådant, säger hon till People.

Hon bestämde sig för att berätta för att motverka stigmat och fördomarna om sjukdomen.

– Jag hoppas vi kan komma till en plats där stigmat lyfts från människor som går igenom någonting ensamma. Det kan vara fruktansvärt isolerande.

ANNONS EXTERN LÄNK

Höstnyheter hos Gina Tricot – handla årets trender här

Gina Tricot

Publisert:

LÄS VIDARE

Viktor Frisk försökte ta livet av sig: ”Jag ville ju inte dö”

ÄMNEN I ARTIKELN

Mariah Carey

Psykisk ohälsa