– Jag älskar Skarsgård

avSusanne Nylén

Stephen Moyer i tv-skräckisen ”True blood”:

1 av 5 | Foto: Foto: AP
Stephen Moyer hade precis tröttnat på att pendla mellan England och USA när han fick ett erbjudande han inte kunde tacka nej till – en roll i ”True blood”. Efter att ha mejlat en provfilmning flög han till USA för att träffa regissören. ”Allt gick på tre dagar”, berättar Moyer.

LONDON. – Oh, I promised myself a wee.

Hela intervjun börjar med en kisspaus.

Sedan berättar Stephen Moyer om vampyrer, romansen med kollegan Anna Paquin i ”True blood” – och sin kärlek till Alexander Skarsgård.

Han spelar en 175 år gammal död snubbe.

Likblek, med svart hår och både huggtänder och en blick som kan döda.

Bill Compton är en vampyr med sydstatsdialekt.

I verkligheten har Stephen Moyer, 38, brunt hår, ett smittande leende och en dialekt som vittnar om att han är en ända in i märgen äkta engelsman. Och det var nära att han gav upp Hollywoodkarriären för att stanna hemma och vara familjefar.

– Jag hade åkt till USA för att göra ett mastodontjobb i en tv-serie som förutspåddes bli den nya ”24”. Men då drog sig Fox ur och la ner hela projektet. Det var otroligt frustrerande.

Fick nog

I bagaget hade han en skilsmässa på grund av karriären. De långa perioderna utomlands hade satt sina spår. Och Stephen Moyer hade också två små barn i London som han ville hem till.

– Jag hade fått nog efter att ha åkt fram och tillbaka i så många år. Min manager ville inte att jag skulle ge upp eftersom alla i branschen visste att jag ändå fått den här otroliga rollen och nu var det min chans. Men jag var trött på att bli besviken.

Men som det så ofta slutar när man väl bestämt sig kommer det där erbjudandet som det bara inte går att säga nej till. I Stephen Moyers fall var det en roll i nya HBO-serien ”True blood” som handlar om en värld inom en inte allt för avlägsen framtid där människor lever sida vid sida med vampyrer som nu lever på syntetiskt blod.

– Jag mejlade en provfilmning, regissören Alan Ball såg den, ringde tillbaka, jag flög över till USA dagen efter för att träffa honom och Anna Paquin och sen var rollen min. Allt gick på tre dagar.

”Det är helt galet”

I sin nya roll fann han också kärleken. Men den enda gången Stephen Moyer blir fåordig under intervjun är när ryktena om romansen med hans ögonsten i serien, Anna Paquin, 26, kommer på tal.

– Går det rykten om det? Jag får faktiskt inte prata om det, säger han och skrattar nervöst.

Kärleken till Alexander Skarsgård, som också spelar vampyr, är dock en annan femma.

– Jag älskar honom! Vi står varandra väldigt nära. Han är extremt rolig, lite knäpp och mörk i sinnet fast han inte ser ut att vara det. Anna har sagt att hennes favoritstunder på inspelningen är när vi är tillsammans. Det är helt galet och vi snackar nonstop.