”Hon har en varm plats i mitt hjärta”

Reporter: Helena Trus

Publicerad:
Uppdaterad:

Martin Björk om uppbrottet från Lena Ph – och sin längtan efter barn

1 av 2 | Foto: lotte fernvall
ingen popstjärna Martin Björk är mest känd som programledare i Kanal 5:s ”Fråga Olle”. Men han har även uppträtt på kändisfester – som sångare. ”Lena har fått mig att förstå att jag aldrig kan bli en popstjärna (skratt). Sången är på hobbynivå”, säger han.

Han har separerat från en av Sveriges mest kända kvinnor, Lena Philipsson.

Debuterande skådespelaren Martin Björk har inte varit singel på tio år.

Förrän nu.

– Jag har hoppat från en relation till en annan, säger han.

De kallades Sveriges hetaste kändispar.

Men i våras gick programledaren Martin Björk, 36, och Lena Philipsson, 42, skilda vägar efter fyra år tillsammans.

Några månader senare fick han drömjobbet.

I augusti provläste han sitt första teatermanus och fick rollen som den pådrivna taxi-chauffören Classe i farsen ”Pengarna eller livet” . Premiären var för drygt en vecka sedan i Sundsvall.

– Teatern är det bästa som har hänt på länge, säger Martin.

Samtidigt kommer han att fortsätta som tv-programledare och med ståupp-framträdanden.

– Jag är överlycklig över den här chansen. Fars är en underskattad form, men vi fick fantastiska recensioner och det behövde jag. Jag kände mig otroligt sårbar och sov knappt de två sista veckorna innan premiären.

”Jag är rädd”

Som en kalv på grönbete lärde Martin känna teaterscenen, med hjälp av farskollegorna

Johannes Brost, Figge Norling och Anna Norberg.

– Jag har aldrig tvivlat på min förmåga. Jag har en plats på scenen, men har varit jätteorolig för att bli totalsågad. Man får inte lyckas med för många saker i det här landet utan att bli nertryckt.

Vilken är den största fördomen om dig?

– Att jag är en kaxig sprätt. Jag blir nog ganska ofta missförstådd. Jag har en fallenhet för dålig självkänsla och känner att jag inte duger. Min största morot i livet är att övervinna de tankarna. Jag är mycket räddare än vad folk tror om mig och absolut ingen stropp.

De senaste månaderna har Martin Björk haft tid att tänka.

Vill ha allt eller inget

Singellivet har gett honom doser av söndagsångest och han räknar så lång tillbaka som till 1990-talet då han senast var singel.

– Jag längtar jättemycket efter att skaffa en familj. Men jag vet också att vikten av att få vara ensam är oerhört stor där jag är i mitt liv just nu. Det är ett ocharmigt beteende att inte stå ut med sig själv riktigt, utan man kastar dig in i nya saker.

Dejtar du mycket?

– Ingenting faktiskt. Vi har väl inte ens den kulturen här, jag är mycket så, allt eller inget. När jag väl hittar någon vill jag dejta henne fullt ut. Men som jag sa innan, jag behöver vara själv som det är just nu.

Hur är relationen med ex-flickvännen Lena Philipsson?

– Vi är inte tillsammans, men vi har en bra relation. Vi har inga problem att ses ibland, men vi är singlar båda två och nöjda med det. Hon och hennes barn kommer alltid att ha en varm plats i mitt hjärta och jag är glad att det inte blev en kaosartad separation där man hatar varandra.

”Var gemensamt beslut”

Varför tog det slut mellan er?

– Det är många små anledningar som växte ihop till en sammansatt bild där man känner att det är lika bra att vi gör så här. Det var något som växte fram hos oss båda.

Uppbrott är svåra. Hur lyckades ni bevara vänskapen?

– Genom att bibehålla respekten för varandra, vi har värnat om att det ska bli så. Det var ett gemensamt beslut.  Jag kan inte förklara det mer än så, tappar man respekten för varandra går man lätt över många gränser.

Martin om ...

... Stureplanslivet:

– Det är mitt lilla ställe. Nej, jag trivs fruktansvärt bra i en massa sammanhang, men är en otrolig rutinmänniska. Mitt kretsande kring Stureplan om jag går ut bara sker av ren rutin och lathet.

... drömprojektet:

– Allsången eller Melodifestivalen skulle vara en dröm. Även att göra program som ”Let´s dance”. Men att gå ut och vara folklig, det är inte lätt. Det inte hållbart att bara göra ”Fråga Olle” utan jag måste också få stimulans från en annan produktion. Jag har presenterat format som ligger i ”pipen”, jag känner att jag vill gå vidare.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN