Nöje

”Jag låg helt paralyserad”

NÖJE

Nour talar ut om sexövergreppet – och den förnedrande rättegången

Foto: LINA BOSTRÖM EINARSSON

Hon vaknade halvnaken av att en okänd man ofredade henne sexuellt.

I Veckorevyn berättar Melodifestivalens Nour El-Refai, 21, för första gången om sexövergreppet och tiden efter.

– Alla tjejer ska veta att man har rätt att gå på efterfest och vara berusad utan att någon ska våldta en, säger hon.

Komikern och programledaren Nour El-Refai fick sitt stora genombrott i våras – som Kristian Luuks sidekick i Melodifestivalen.

Vad allmänheten fram tills nu inte har känt till är att Nour är ”den kända tv-kvinnan ” som sommaren 2007 sexofredades på en fest. Rättegången har fått mycket uppmärksamhet under hösten.

Gick på efterfest

El-Refai hade varit ute på krogen med några kompisar i centrala Stockholm, kvällen fortsatte sedan med efterfest hemma hos en manlig skådespelare.

Det var där övergreppet ägde rum.

Nour El-Refai hade somnat på soffan. Under morgontimmarna vaknade hon av att en 38-årig festdeltagare dragit ner hennes byxor och smekte henne över hela kroppen.

– Det tog mig någon minut innan jag vågade reagera. Jag låg helt paralyserad och försökte ta in i mitt medvetande att den här mannen försökte ha sex med min sovande kropp, säger hon.

Anmälde

Nour tvekade inte, hon anmälde övergreppet, och i Veckorevyn pratar hon öppet den svåra tiden som följde. Hon berättar om rättegången, hur hon blev ifrågasatt och känslan att vara kränkt för livet.

– Jag gick utanför mig själv, blev nästan en maskin för att kunna vara så intim. Mest ledsen blev jag för att jag ifrågasattes för att jag var vaken så länge utan att göra motstånd. Jag kände den kvinnliga skammen, berättar Nour El-Refai.

Fyra månaders fängelse

Nour El-Refai tvingades svar på frågor om hon ”var flirtig” och ”hur mycket hon druckit”. Men tingsrätten valde att tro på hennes historia och dömde till slut den 38-årige mannen till fyra månaders fängelse för sexuellt ofredande.

Det är ingen slump att Nour väljer att tala ut om övergreppet i just Veckorevyn. I somras startade tidningen kampanj som de valt att kalla ”Nu får det vara nog”.

Sedan dess har tidningen samlat in 35 000 namnunderskrifter i protest mot den snedvridna syn som råder vad gäller tjejers ”skuld” vid sexualbrott.

Själv förklarar Nour El-Refai att hon väljer att gå ut och berätta om sin hemska upplevelse för att hjälpa andra unga kvinnor.

– Så otroligt många tjejer blir utsatt för liknande övergrepp, men de anmäler inte, säger hon till Veckorevyn.

Ylwa Svensson

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje