Yohio: ”Fuck you alla hatare”

Av: Christoffer Nilsson, Helena Trus, Torbjörn Ek

Publicerad:
Uppdaterad:

Schlagervinnaren om alla hoten: Min stil gör att många vill mig illa

1 av 7 | Foto: Andreas Hillergren
Yohio firar segern.

Yohio har levt under hot för att han ­vågar vara sig själv.

Nu är han i final i ­Melodifestivalen – och ­knäsvag efter svenska folkets kärlek.

– Det känns som ett stort fuck you till alla ­hatare, säger Yohio till Nöjesbladet.

Yohio i ”Skavlan”.
Foto: Robin Lorentz-Allard
Yohio i ”Skavlan”.

Segerruset är totalt.

17-åringen från Sundsvall slog ner som en blixt i Karlskrona och är nu klar för final i Melodifestivalen.

– Nu vet jag inte var jag är, vad jag heter, var jag bor eller hur gammal jag är. Det är jättesvårt att ta in vad som hände, men det är fantastiskt roligt att gå till ­final, säger Yohio.

Fansen följer överallt

Under veckan som gått har han gått från underdog till favorit. Fansen har ­varit hysteriska och följt honom överallt. Musikgenren ­visual kei, som han representerar, innefattar bland annat smink, en androgyn scenpersonlighet och att kyssa sina manliga bandmedlemmar på scenen.

I Japan är han redan en känd artist, men i sitt hemland har han fått känna på negativa konsekvenser av att sticka ut, våga vara sig själv. Hotbilden har gjort att han tvingas hålla sitt namn hemligt.

– Jag vill vara privat, de går för långt in på min mark, jag vill inte hitta nån utanför min dörr för att de lyckats ta reda på var jag bor. Jag har fått såna meddelanden att de ska komma och hälsa på och det känns inte bra. De har inget med mitt liv att göra, min privatperson ska de skita i. Dessutom finns det många som vill mig illa på grund av min stil och hur jag ser ut, säger han.

Och just på grund av ­hoten och hatet som ständigt finns närvarande känns finalplatsen extra skön.

– Det här känns som ett stort fuck you till alla hatare. Ni kan få det här fingret. Det känns jävligt skönt, ­säger han.

Han fortsätter:

– Det är inte bara för min egen del utan för alla ungdomar och människor som försöker vara sig själva men som inte får det för att de blir hindrade. Och så för hela scenens framtid i västvärlden. Det här är någonting jag har försökt jobba upp sedan jag var 14, och nu tar jag det första stora steget i Sverige, säger Yohio.

”Tydlig linje”

Melodifestivalens producent, Christer Björkman, ser Yohio som en potentiell vinnare i finalen.

– Det är unikt att han är en så ung artist med en sådan färdig och tydlig linje i det han gör. Det är väldigt ovanligt och häftigt. Han går igenom och det brukar ju funka i Sverige och även i Europa, säger Björkman.

Succéartisten Yohio känner också att resan i tävlingen bara har börjat.

– Jag tror att vi kan gå långt. Jag tror chanserna i Eurovision skulle vara ganska stora också. Kanske inte vinna men i alla fall topp fem ­eller någonting, säger han.

TV: Yohios flirt lades på is

Tobbe och Trus har allt skvaller från den stora efterfesten – missa inte klippet nedan!

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN