Melodifestivalen anmält igen – för sång om könsbyten

avJakob Nilsson

NÖJE

Anmälningarna mot årets tävling duggar tätt

1 av 3 | Foto: SVT
Sketchen där komikern Per Andersson spelar sångare i det påhittade Skellefteå-dansbandet Bizex vållade en anmälningsstorm efter att den sändes.

Trots att det återstår en deltävling, Andra chansen och finalen har årets melodifestival redan anmälts mer än dubbelt så många gånger som 2012.

Bara lördagens deltävling i Skellefteå inbringade hela 15 anmälningar.

Nästan alla anmälningar rör sketchen där komikern Per Andersson spelar sångare i det påhittade Skellefteå-dansbandet Bizex. Dansbandet försöker i sketchen komma med i Melodifestivalen med en låt om könsbyten vilket upprörde flera tittare.

"Låttexten trivialiserar könskorrigeringar och driver med transpersoner på ett sätt som verkligen är kränkande. " skriver en anmälare.

”En kärlekshistoria”

"Textrader som "vi bytte kön med varandra" och "homosexualitet kan lösas bara man är kvinna och karl" anser jag driver med en transsexuell identitet och transpersoners upplevelser på ett obefogat och förlöjligande sätt." skriver en annan i sin anmälan till Granskningsnämnden.

– Det är en kärlekshistoria egentligen, den handlar om att kärlek står över kön tycker jag. Det är tråkigt att de som anmält känner så. Men det kanske ligger något i det, man kanske får tänka över det några varv helt enkelt, det kanske blev dumt ändå, säger Per Andersson.

SVT:s tävlingsansvarige Thomas Hall håller med.
– Det är tråkigt om någon tar illa vid sig. Vi vill naturligtvis inte hoppa på eller kränka någon. Nu är det upp till Granskningsnämnden att avgöra om vi har gjort det. Vi tycker så klart inte det, i så fall hade vi inte sänt inslaget.

”Framställs stereotypiskt”

Ytterligare en anmälare är inne på samma linje som de andra men vänder sig också mot hur bandmedlemmarna skildras och skriver:

"Medlemmarna i bandet framställs stereotypiskt som "bönder", personer med mindre intelligens."

– Jag är från Mölndal, det kanske bara är min personlighet som skiner igenom, säger Per Andersson.

Anmält för ”gaypropaganda”

Efter tre deltävlingar har årets upplaga av Melodifestivalen hittills anmälts 19 gånger till Granskningsnämnden.

– Jag är väldigt glad att folk är engagerade i årets program. Det tycker jag är kul, säger Edward af Sillén, regissör för Melodifestivalen.

Förra året anmäldes tävlingen totalt sju gånger och 2011 stannade siffran på 11 stycken anmälningar.

De senaste veckorna har bland annat deltävlingen i Karlskrona anmälts för att sprida "gaypropaganda" medan Sean Banans bidrag "Copacabanana" anmäldes för bruket av ordet "eskimå".

– Det är ingen medveten plan att reta upp folk och tänja på gränserna. Vi får se det som en hommage till public service att folk bryr sig och är måna om sin rätt att påverka innehållet, säger Thomas Hall.

Fälldes senast 2002

Senast Melodifestivalen fälldes av Granskningsnämnden var 2002. Då för att ha otillbörligt gynnat tävlingens sponsorer i ett inslag. Eurovision-finalen från Jerusalem 1999 som sändes i SVT2 fälldes för att ha lämnat sponsringsmeddelanden i sändning.

ARTIKELN HANDLAR OM