Stort år för Young-nördar

Publicerad:
Uppdaterad:

Ja, jag vet. Jag borde kanske skriva om något mer samtida, när det släpps så mycket kul. Men så fort jag spelar ”Live at Massey Hall 1971”, den andra utgåvan i Neil Youngs ”Archives”-serie, blir det genast uppenbart att bättre musik än den här gamla konsertupptagningen från Toronto släpps det inte denna vecka.

Youngs legendariske producent David Briggs var så begeistrad över inspelningarna att han tyckte att de skulle ut som officiell platta redan då men Neil Young ville hellre ge ut sitt mer orkestrerade studioalbum ”Harvest”.

Vilket säkert var smart då den plattan gav Young ett brett kommersiellt genombrott. Men faktum är att dessa soloversioner av ”A man needs a maid” och ”Heart of gold” – presenterade i svit – är rent andlösa i sin nakna intimitet. Så man kan verkligen förstå Briggs.

Nu finns albumet i alla fall här, briljant rakt igenom med kristallklart remastrat ljud, och med hela konserten som dvd om man väljer lyxversionen.

Dessutom aviseras att det snart kommer en första ”Archives”-box, med åtta cd, två dvd och en tjock bok av tidigare ohört och osett material från åren 1963–72.

2007 ser ut att bli ett stort år för oss Young-nördar.

Håkan Steen

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN