Trist film av Herngren och Holm

NÖJE

Läs Jan-Olov Anderssons filmkrönika

Inte bara skolstart i måndags, utan även ”upprop” för svenska filmbranschen i Filmhuset i Stockholm. Ett tjugotal filmer avhandlades. Visning av trailers, några snabba frågor från Orvar Säfström till skådisarna och regissörerna. Mest nyfiken blev jag på Nahid Perssons dokumentär om den iranske mannen med fyra fruar. Vid galapremiären i Stockholm har han uttryckt intresse för att hitta en femte…

Några filmer har jag redan hunnit se i sin helhet. Tror inte att de som tycker om Jonas Hassen Khemiris bok ”Ett öga rött” blir besvikna på filmen. Roy Anderssons ”Du levande” innehåller oväntat mycket humor. Både ”Järnets änglar” (må bra-film) och ”Den man älskar” (må dåligt-film) är historier som berör och bjuder på lysande intensivt skådespeleri. I ”Svarta nejlikan” ger Michael Nyqvist med sin kraftfulla utstrålning upprättelse åt Harald Edelstam (1913-1989), omstridd diplomat som blev hjälte i Chile 1973 men utfryst efter hemkomsten till UD.

Dagens svenska premiär? Tja, aldrig hade jag väl trott att favoritparet Måns Herngren/Hannes Holm en dag skulle göra en film som jag bara blir uttråkad av. Eller att det är så svårt att få Martina Haag bra framför en filmkamera, att man som regissör (Hannes Holm) blir alldeles gråhårig.

ARTIKELN HANDLAR OM