Valfriheten är utmattande

NÖJE

Man vill ju gärna vara modern.

Man vill inte vara finansminister Anders Borg med hästpiska i nacken.

Men det gigantiska utbudet gör mig handlingsförlamad.

När jag trodde att det inte gick att bli mer uppkopplad så fick jag en ny mobiltelefon där det visade sig vara helt sinnessjukt lätt att blogga i väg bilder. Så det började jag göra.

Att uppleva stress av att inte vara ständigt uppkopplad till världen måste vara oerhört modernt, men i så fall vill jag vara omodern.

Jag är svårt drabbad av informationsstress med medföljande zappförlamning.

Läser allt – och inget

Just nu räknar jag vid mitt nattduksbord 12 böcker. Jag läser alla – och givetvis då ingen alls. Jag vaknar varje morgon till Gomorron Sverige på SVT och plöjer sen två morgontidningar vid köksbordet, och minst två gratistidningar på väg till jobbet samtidigt som jag lyssnar på P1 och P3. Sedan kvällsisarna.

Därpå ett antal sajter på nätet och i snitt en månadstidning per dag.

Allt blir ett blurr.

Inte undra på att jag är knäpp.

På kvällen har jag buntar med osedda ”Extras” och ”Curb your enthusiasm”-avsnitt på dvd och 36 anständiga kanaler på tv att välja mellan.

Jag kan inte välja.

Jag vill se allt.

Nuförtiden är det ju tester på nätet som hjälper oss att bestämma vilka vi ska rösta på, vilken filosof vi är anhängare till, vilken personlighetstyp vi är, och tv-program som hjälper oss med allt från hur man ska omdesigna sitt hus (Ernst Kirchsteiger) till hur man ska ligga (”Sex inspectors”) – uppenbarligen eftersom vi inte har mod att tänka själva – och här ser jag en potentiell näthit i klass med youtube.com

Jag behöver nättest som bestämmer mina konsumtionsval. Ungefär som i kultboken ”Tärningsspelaren” av Luke Reinhardt fast där jag får mata in mängder med data – verkliga val jag kan göra men inte orkar besluta om själv – först.

Hjälp att välja

Det borde bli succé. Jag kan inte vara ensam i min situation. Alla behöver vi hjälp att prioritera i vårt nya sköna stressade popkultursamhälle. Annars slutar det ju som vanligt: jag orkar inte välja alls utan kopplar av såväl hjärnan som zappen och ligger bara och kollar på repriser av ”Bullshit” och ”Scrubs” på TV 6.

Innelistan

Utelistan

Veckans

ARTIKELN HANDLAR OM