En midsommar med grym hetta

NÖJE

Midsommar med fotbolls-VM i tv:n – kan en iskall nubbe ha en vackrare inramning? Med den afrikanska fotbollen som aptitretare från dag två råder en grymt skön hetta över arenorna när Ghana möter USA dan före midsommarafton (SVT 2) följt av höjdaren på midsommarafton med Togo mot Frankrike. En sån midsommar får vi aldrig mer.

Under tiden envisas Sveriges Television, SVT, med sitt ensamma kånkande på midsommarstången. Svensk midsommar är vad SVT bestämmer, precis som SVT anser sig ha receptet på nationaldagsfirandet. Resultatet är inget vidare i någotdera fallet.

”Let’s dance” med små grodorna runt den blomsterprydda fallossymbolen har aldrig fått tittarsiffrorna att peka uppåt. Publikens besked är att svensk midsommar är något annat än SVT:s midsommarstång?

I år har man åtminstone tur med vädret. Årets inspelning är sex år gammal.

Julaftonen är det enda nationella koncept som SVT fått publik till. Mycket riktigt visar nu samtliga svensk­språkiga kanaler Kalle Anka, en tolkning av svensk jul som just genom sin framgång varje år väcker den internationella tv-världens munterhet.

Återanvändning är senaste trendigheten i tv-världen. Med tanke på att litet jobb i arkiven kan skapa sändningar som de 100 roligaste skratten, hemskaste ögonblicken och sexigaste inslagen är svenska rutans ”Minnenas television” ett ganska beskedligt användande av möjligheterna. Man visar gamla program rakt av. Arne Weise håller handen inför visningen. Janne Josefssons lyckade serie med dagens perspektiv på tillbakablickarna visar tydligare hur trenden kan användas, så mycket viktigare som det inte finns någon tradition i svensk tv att fånga tidsandan med serier om dagspolitiken.

Däremot finns en rejäl tradition i både SVT och fyran att fånga tidsandan utifrån gamla svartvita svenska filmer. Midsommarveckan har ett par pärlor i SVT 1. Tag ”O, en så’n natt” med Thor Modéen från 1937 (visas i SVT1 tisdag den 27 juni) där svensken tecknas som en lättfärdig, munter och bekymmerslös själ i en handling flink som afrikansk fotboll.

Midsommar som det goda humörets fest har äntligen sin plats i tv. En tillfällighet snarare än genomtänkt planering visserligen. Men än sen. Glad midsommar!

Kerstins kanoner

Kerstins kalkoner

Kerstin Hallert