Bagladies får bära Ralph Laurens pälsmode

NÖJE

Ger bort alla kläder med päls efter protester

Nu gör Ralph Lauren som kollegan Calvin Klein – skippar päls i kollektionerna. Pälsmotståndarna har därmed vunnit ytterligare en liten seger.

Foto: Ralph Lauren.

Pälsplagg ur Polo Ralph Laurens vinterkollektion 2006 plockas bort. Sedan i mars i år har pälsmotståndare i organisationen PETA (People for Ethical Treatment of Animals) försökt förmå Lauren att plocka bort pälsplaggen i sina kollektioner. Hans beslut att plocka bort pälsplaggen ur vinterkollektionen ses därför av pälsmotståndarna som ett stort fall framåt, skriver norska Näringliv 24.

– Päls har aldrig varit en viktig del av vår design, och vi känner att det nu ligger rätt i tiden att plocka bort pälsplaggen ur kollektionen, skriver klädfirman i ett pressmeddelande.

Ges bort

Men innan Ralph Lauren meddelade sitt beslut hade hans firma redan hunnit göra 1200 pälsplagg. Dessa doneras nu till hjälporganisationer, som har fått strikta order om att plaggen inte får säljas utan de ska delas ut till behövande kvinnor. Så nästa vinter kommer det att finnas en och annan baglady som sveper in sig i päls av senaste snitt, designad av Ralph Lauren.

Calvin Klein var först ut att meddela att hans kläder inte ska inkludera päls och nu följer alltså Ralph Lauren. Designern Stella McCartney är känd för sitt pälsmotstånd och för att aldrig ha använt päls i sina kollektioner.

På världsmarknaden har priserna på minkpälsar stigit med runt 30 procent sista året, skriver Norska Näringsliv 24. Efterfrågan på päls är som starkast i länderna Kina och Ryssland vilket har fått flera nerlagda pälsfarmar i USA till att återuppta sin verksamhet.

Mary Örnborg

ARTIKELN HANDLAR OM

Mode