Skit i skammen - och gör vad ni vill

1 av 2 | Foto: FRÄCKARE TIDER N är Virtanen var ung var "Fräcka fredag" med Malena Ivarsson det sexigaste som fanns. Nu är den skyddade verkstaden ett minne blott, och hångel och sex i tv är vardagsmat.
NÖJE

"Jag blev besatt av stora bröst", säger den rikstragiska dokusåpastjärnan Linda Rosing och sedan är det givetvis en doktor som säger att plastikkirurgi är en dålig lösning på svag självkänsla.

Så var det inte för Rosing. Det var första steget.

Och för en kompis till mig var hennes nya bröst det som saknades för att hon skulle känna sig nöjd. Problem uppstod först när folk pikade henne för att hon hade skaffat sillisar.

Runt hela stan åker nu studentkorteger i vita mössor och spelar "Boten Anna" med Basshunter och "Glassigt" med Mange Schmidt och jag tänker att Sverige blivit väldigt annorlunda sedan jag stod på ett flak 1990 och skrek "Poison" med Alice Cooper och "All around the world" med Lisa Stansfield.

Sverige var ännu ett vänligt reglerat socialistland, TV3 och MTV fanns om man till äventyrs hade kabel-tv, inget mer. Reklamfilm var "Anslagstavlan".

Vi levde i en skyddad verkstad där droginformationen var = ta ett bloss braj och du hamnar i rännstenen med nål i armen. Och det sexigaste som fanns var Malena Ivarssons "Fräcka fredag".

Medelklasspräktigt

Public service regerade. Sleaze och underklasskultur fanns knappt ens i kvällstidningarna och överklassvurm bara i Svensk Damtidning. Internet var okänt. Allt var medelklasspräktigt.

Perestrojkan under 90-talet blev en dekadent översvämning - det blir lätt så, ungefär som när diktaturregimer faller - och i dag säljer penis-program på Kanal 5, poker och Nicole Richies anorexi.

Det har lett till DN-gubbe-moralism - men också en trevlig acceptans för det som ansetts olämpligt av medelklassen.

Det fula har blivit synligt och därmed accepterat och inte fult längre.

Orup behöver inte göra avbön

Det är i dag inte hela världen att hångla offentligt eller kräkas av fylla (Big brother), knarka (skulle Orup behöva göra avbön i dag?), skönhetsoperera sig (till och med drottning Silvia!), banta (J-Lo anses "rund" vilket besvisar att Paris Hilton är bilden av "lagom") eller kolla porr (sänds varje midnatt!).

Man kan se detta som moraliskt förfall.

Man kan också se det som att skammen avlägsnas i samhället. Och skam för struntsaker är onödigt.

Så till alla er i vita mössor: gör vad fan ni vill och skit i vad andra tycker!

Veckans

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM