– Ulrika är en cool människa

Publicerad:
Uppdaterad:

Efter turnén tar Ulf Lundell ledigt – för att resa med sin kärlek Ulrika, 24

Ulf Lundell har lämnat skrivbordet och gitarren.

För kärleken.

– Det är mycket roligare att vara ute och resa med Ulrika, säger han i sin första, stora intervju inför sommarturnén.

Erfaren gitarr Lundell kallar sin vita gitarr för ”Den Vita Viskningen”. Den fick sitt namn när bandet Nature skruvade ner volymen i smyg. – När jag spelade för jävla illa och högt brukade Lasse Wellander skruva ner ljudet på min stärkare. Men numera viskar den nästan aldrig. Den har fått så in i helvete med stryk i tretti år och den låter bättre än nånsin.
Foto: DANIEL Pedersen
Erfaren gitarr Lundell kallar sin vita gitarr för ”Den Vita Viskningen”. Den fick sitt namn när bandet Nature skruvade ner volymen i smyg. – När jag spelade för jävla illa och högt brukade Lasse Wellander skruva ner ljudet på min stärkare. Men numera viskar den nästan aldrig. Den har fått så in i helvete med stryk i tretti år och den låter bättre än nånsin.

Arbetstempot har varit furiöst.

Under loppet av elva månader levererade Ulf Lundell i fjol tre studioalbum och en roman.

Här är anledningen.

– Skivtrilogin var ett tappert försök att krascha min egen karriär. Jag ville se om jag kunde överleva som artist.

Det kunde han.

– Men jag har inte skrivit en enda låt sedan dess. Och jag har ingen lust att göra det heller. Jag har kört maskinen i botten och sen sen får vi se om jag kan skaffa mig anledningar att skriva igen. Det är faktiskt rätt skönt att få ta en paus.

Utan manus

Är det inte läskigt att plötsligt tappa skrivlusten?

– Nej. Det föds om det vill födas. Nästan alla mina plattor har burits av manus, det går att göra filmer efter varje platta. Men just nu har jag inget manus.

Gäller det även romanskrivandet?

– Det ligger ett frö där i växthuset och gror. Jag kommer säkert att skriva romaner inom en ganska snar framtid. Jag kan inte tänka mig att jag tar två år off från allt. Jag tycker för mycket om att jobba.

”Vi lever med varann”

Så vad har du gjort nu i stället för att arbeta?

– Det är mycket roligare att vara ute och resa med Ulrika än att sitta vid ett skrivbord. Så det har ju haft en betydande inverkan på arbetsmoralen (skratt). Vi lever med varann, reser och skrattar mycket ihop. Då känner man inte direkt för att sätta sig med en 550 sidors roman.

Åldersskillnaden mellan dig och Ulrika tycks uppröra en del. Har du märkt några reaktioner?

– Jag har hört och sett några låga kommentarer. Till exempel från folk som försökt göra sej gällande som radikala, men som med skrämmande hastighet förvandlats till moderata små hysteriska moralkärringar. Och från en del äldre män också.

Och vad svarar du på det?

– Om dom har problem med att jag har roligt och trivs med en så pass mycket yngre kvinna så är ju det inte mina problem. Jag är tillsammans med en kvinna som kan Luckys monolog ur ”I väntan på Godot” utantill och har gjort den flera gånger på scenen också. Jag menar, hur coolt är inte det? Skorpioner och Kräftor går bra ihop vet du, sen spelar faktiskt åldern inte så stor roll.

Hur upplever Ulrika att plötsligt bli så bevakad?

– Hon är en cool människa. Hon har spelat på Dramaten och gjort filmer och är systerdotter till Micke Rickfors. Så hon känner den här världen rätt väl.

Förra hösten firade Ulf Lundell 30 år som artist. På sitt eget vis.

Med rockshowerna på Tyrol, Amiralen och Trägårn utsatte han sina fans för en tuff beskjutning. Hård blues – och sällan spelade ballader.

– Det finns många som gick från spelningarna och tyckte det var fruktansvärt. Det finns bevis för det (skratt). De vill bara höra ”Rom i regnet” och sen är de lyckliga.

Men många gillade det.

– Ja, det var fantastiskt. Vi spelade ihop 120 låtar till slut. Så här efteråt fattar jag inte hur vi pallade repa in nytt material varje dag. Det var kul att ge sig in i den världen.

Dvd från Tyrol

Kommer du att släppa något material därifrån?

– I november kommer en dvd från Tyrol. Och kanske kan man välja ut de mest obskyra låtarna och göra nån platta av. Men det är inte något jag prioriterar. Jag är rätt mätt på att göra plattor.

Du verkade stundtals rätt förbannad på publiken och klagade över deras uppträdande. Vad hände?

– Folk blev ganska dragna efter ett par timmar. När det var god stämning med ölhävandet var det roligt, men ... ibland blev det brutalt. Det var som i folkparkerna för 20 år sen. Det förekom ju slagsmål.

– Jag klarar det till en viss gräns, men sen tappar jag tålamodet. Vilket jag inte tycker är så vackert att göra. Man ska klara att lira för ett gäng packade cowboys. Men jag blir pissed och börjar käfta emot istället.

Märkliga människor

Och nu har du dessutom stängt ner fansens forum igen på din hemsida. Varför?

– De har skrivit under inlägg med mitt namn, bland annat. Det verkar vara otroligt märkliga människor som är där. Jag har faktiskt tänkt att jag skulle börja ägna mig åt bloggeri. De har tjattrat en massa bullshit på mitt forum, nu kanske man borde tala klartext ett tag.

På onsdag kliver Lundell ut i ljuset på ännu en sommarturné.

Kanske för sista gången.

– Jag gör den här sommaren, och kanske en till, sen blir det inte mer. Det är för slitsamt att hålla på med i den här åldern. Jag vill vara ledig och hänga på den gård jag haft i tio år.

Lundell öppnar istället dörrarna för andra turnéer. Andra planer.

Och nya resor.

– Jag och Ulrika vill ut och resa i höst igen. Gärna vara borta i fyra månader när det är mörkt och kallt hemma i Sverige, säger han och skjuter av ett stort leende.

Allt är möjligt för en fri man i stan.

– Jag säger som Bruce Springsteen: Jag är 56, jag gör vad jag vill nu.

Läser Rocky

Björn Solfors

Publicerad: