Jonas ”Basshunter” Altberg

”Boten Anna” fick Avicii att börja göra musik

”Vi träffades aldrig” – Kultstjärnan Basshunter släpper hyllningslåt till Tim Bergling

Av: 

Torbjörn Ek

Jonas ”Basshunter” Altberg inspirerade Avicii att börja skapa musik. Nu släpper han en hyllningslåt till den döda stjärnan.
Jonas ”Basshunter” Altberg inspirerade Avicii att börja skapa musik. Nu släpper han en hyllningslåt till den döda stjärnan.

NÖJE

Han fick Avicii att börja göra musik.

Nu släpper Basshunter en hyllning till den döda stjärnan.

– Texten handlar om att livet är en bergochdalbana och att det är lätt att börja tvivla på hur bra man egentligen har det, så man saboterar för sig själv, säger han.

När ”Boten Anna” släpptes 2006 blev den en oväntad hit, men fick också snabbt töntstämpel. Att Jonas ”Basshunter” Altberg, 36, två år senare skulle toppa Englandslistan fem veckor i rad med den engelska versionen ”Now you’re gone” spelade inte så stor roll. Men samtidigt har låten fått kultstatus och på Spotify har den streamats över 74 miljoner gånger.

Nu visar det sig dessutom att låten och Basshunter har haft avgörande inflytande över den svenska musikhistorien. I Måns Mosessons officiella biografi om Tim ”Avicii” Bergling framgår det att det var just ”Boten Anna” som fick honom att börja skriva musik.

”Det var på alla sätt en töntig låt, det insåg Tim”, skriver Mosesson i ”Tim – Biografin om Avicii”.

”Men det var något med den där melodin. När man väl hade fått den på hjärnan försvann den inte.”

Tim

Mosesson, Måns

Tim

269,00 kr

Läs mer

Till shoppen

Hittade instruktionsvideo med Basshunter

”Att höra att jag inspirerade Tim att göra musik, det får mig att tänka att min musik betyder mer för folk än jag kanske tänkt på”. Basshunter om att kultlåten ”Boten Anna” fick Avicii att börja skriva musik.

När Tim Bergling sen hittade en Youtubevideo där Basshunter visade hur han skapat sin musik blev han inspirerad att själv försöka:

”Det såg enkelt ut, och roligt. Tim laddade genast ner en piratkopierad version av FL Studio, programmet som Basshunter använde”, skriver Mosesson.

Basshunter kunde själv inte tro det när han först fick höra att han inspirerat Avicii:

– Jag hade hört det på omvägar, men man tar det med en nypa salt. Men nu verkar det ju faktiskt vara så. Det känns fantastiskt, en stor ära, säger han.

– Det ger mig ett perspektiv som jag inte hade innan. Att höra att jag inspirerade Tim att göra musik, det får mig att tänka att min musik betyder mer för folk än jag kanske tänkt på. Man blir lite ödmjuk.

Kände du Tim, eller träffades ni på något sätt?

– Nej, vi gjorde inte det. Vi träffades aldrig, tyvärr. Jag har ju också haft mörka perioder. Så här i efterhand tänker man att om vi bara hade träffats, om jag faktiskt inspirerat honom att börja med musik, tänk om jag hade kunnat inspirera honom att gå åt ett annat håll... Men så går det ju inte att tänka.

Tim Bergling, mest känd under artistnamnet Avicii, tog sitt liv i april 2018.

”Man behöver inte göra livet kortare”

Inför att Avicii-biografin släpptes fick Basshunter bekräftat att han inspirerat Tim Bergling till att börja skriva musik. Det fick honom att skriva låten ”Life speaks to me” som en hyllning till den döda stjärnan.

– Jag skrev den med Mohombi bland annat och kände bara att det här måste vara till honom. Texten handlar om att livet är en bergochdalbana och att det är lätt att börja tvivla på hur bra man egentligen har det, så man saboterar för sig själv.

Vad hoppas du att folk känner när de hör den?

– Jag hoppas att de känner att det är en ärlig hyllning till honom och att den får folk att tänka efter vad man ska göra för att kunna må bra, vad man verkligen måste göra. Livet är kort, men man behöver inte göra det kortare.

ANNONS

REA hos Hemtex! Köp bästsäljande produkter med upp till 50% rabatt.

Extern länk från Hemtex

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Så hjälpte hemlige läkaren Björn Natthiko Lindeblad att dö

ÄMNEN I ARTIKELN

Jonas ”Basshunter” Altberg

”Avicii” Tim Bergling

Mohombi