Musikvärlden sörjer Andy Fletcher

Av:  TT

Depeche Modes låtskrivare Martin Gore och keyboardisten Andy Fletcher fotograferade 2017 i samband med att albumet "Spirit" släpps.
Depeche Modes låtskrivare Martin Gore och keyboardisten Andy Fletcher fotograferade 2017 i samband med att albumet "Spirit" släpps.

Pet Shop Boys, Alison Moyet och The Smashing Pumpkins är några som hyllar Depeche Mode-grundaren och keyboardisten Andy Fletcher efter nyheten om att han oväntat gått bort, 60 år gammal.

Synthpop-duon Pet Shop Boys beskriver på Twitter Fletcher som ”en varm, vänlig och rolig person som älskade elektronisk musik och som också kunde ge vettiga råd om musikbranschen”.

Sångerskan Alison Moyet, som växte upp i samma område i staden Basildon som Fletcher, säger till BBC att nyheten om hans död gjorde henne förstummad:

”Sedan vi var tio. Samma bostadsområde. Från klasskompisar till skivbolagskompisar. Han var det gamla gänget trogen och de var honom trogna. Det här går helt enkel inte ihop, Fletch. Jag har saknar ord.”

Amerikanska rockbandet The Smashing Pumpkins beskriver i ett Twitter-inlägg musikern som ”legendarisk och inspirerande” och säger att de är ”sorgsna över att höra om hans död”.

Andy Fletcher var en av originalmedlemmarna i brittiska syntpopgruppen Depeche Mode som bildades 1980, och han har beskrivits som limmet som hållit ihop bandet genom åren. Depeche Mode har släppt 14 studioalbum och 52 singlar.

Även i Sverige har nyheten om Fletchers död fått stort utrymme. Dagens Nyheters Johanna Paulsson skriver att Andy Fletcher var ”diplomaten i bandet och den som höll ihop två mycket olika musikaliska viljor och personlighetstyper”, och att det därför är ”oerhört svårt att tänka sig en framtid för Depeche Mode utan Fletch”.

Mats Almegård på ”Elektroniskt i P2” minns Andy Fletcher som en sympatisk person och en viktig kugge i bandets maskineri och jämför hans roll med Ringo Starrs i Beatles eller Charlie Watts' i Rolling Stones.

”Han var den som alltid såg till att bandets vildhjärnor David Gahan och Martin Gore kom överens”, säger Almegård till Kulturnytt.

Publisert: