Clark Olofsson slår tillbaka efter serien: ”Så yster är jag ju inte”

Efter Netflix-succén: ”Jag skulle aldrig...”

Uppdaterad 2022-05-14 | Publicerad 2022-05-13

Den ökände bankrånarens liv har gjort succé i Netflixproduktionen ”Clark”.

Men huvudpersonen själv håller inte helt med om hur han tolkats i serien – som han ännu inte sett.

– Jag skulle aldrig stulit smycken från kvinnor som jag just legat med, säger Clark Olofsson, 75, till Amelia.

Den 5 maj hade Netflix-serien ”Clark” premiär och efter bara en vecka var den Netflix mest spelade.

Clark Olofsson, 75, en av alla tiders mest kända svenska brottslingar, spelas av skådespelaren Bill Skarsgård, 31.

Att den den ökände rånaren återigen är namnet på allas läppar har inte gått honom förbi.

Hur mycket han fick för sina memoarer ”Vafan var det som hände?” av Netflix vill han dock inte säga till Amelia som intervjuat honom.

– Jag är nöjd. De fick fria händer och jag var tvungen att hålla mig borta. De ville inte ha mig inblandad i produktionen.

Ökänd brottsling – och Sveriges mest jagade man

Clark Olofsson var bara 19 år när han medverkade i ett inbrott där hans vän sköt ihjäl en polis. Bankrån, mordförsök, gisslantagning och narkotikasmuggling är bara några av de brott som Clark Olofsson suttit inne för.

En stor del av sitt liv har han spenderat i fängelse – som han även rymt från ett flertal gånger. Han har varit Sveriges med eftersökta och jagade person och betecknats som landets farligaste brottsling av polisen.

Inte minst blev han världsberömd efter att bankrånaren Janne Olsson krävt att Clark Olofsson skulle föras in till Kreditbanken på Norrmalmstorg under ett rån och ett gisslandrama.

En händelse som senare gav upphov till det som kommit att kallas Stockholmssyndromet.

Och allt detta får man även får följa i ”Clark”.

Huvudpersonen själv har dock bara sett ett enda avsnitt av serien som är baserad på hans liv.

– Det är ju kul att den verkar gå bra. Då borde Netflix satsa på ännu en säsong. Det finns hur mycket material som helst att ösa ur.

”Skulle aldrig stjäla från kvinnor jag legat med”

Liksom i serien tar kvinnorna upp en stor del av Clark Olofssons riktiga liv. Hur många han legat med vet han inte, inte heller hur stora summor han rånat från olika banker.

Däremot tycker han inte att hans personlighet i serien överensstämmer med verkligheten – även om han anser att Bill Skarsgård gjort en hyfsad rolltolkning.

– Riktigt så yvig som jag framställs var jag inte när det blev allvar. Det skulle aldrig fungerat om jag inte varit professionell, kall och analytisk, säger Clark Olofsson till Amelia.

– Jag skulle aldrig stjäla värdesaker från kvinnor som jag just knullat, fortsätter han.

Har grejer på gång för framtiden

Så sent som 2018 frigavs Clark Olofsson efter att han avtjänat ett nioårigt fängelsestraff för grovt narkotikabrott. Sedan dess har han bland annat bott en del hos sin systerdotter i Skåne.

Några samvetskval för sin vilda karriär som brottsling har han aldrig känt, enligt Amelia. När tidningen når honom befinner han sig i Belgien med en av sina söner och sin förra hustru, Marijke Demuynck.

Han säger att han har fullt upp med sina ”grejer” och sin rehabilitering. Bland annat har han problem att gå, något som han tror kan hänga ihop med ”spriten”.

Även Dagens Juridik har pratat med den ökända bankrånaren. Till dem säger han att han är sjuk och inte mår så bra – men att han ska se serien om sitt liv längre fram.

Hur framtiden blir vet han inte. Just nu har han ”en del på gång”. Dock inget kriminellt, för det hävdar han att han lagt bakom sig.

ANNONS