Linn Elmervik

En vill bråka – en stirrar tomt ut i luften

Stora kommunikationsproblem i ”Gift vid första ögonkastet”

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Två av tre par är dödsdömda.

Sällan har ett gäng personer med så olika kommunikationssätt försökt nå fram till varandra.

En försöker prata.

Den andra förstår ingenting.

För två av paren i ”Gift vid första ögonkastet” ser det tyvärr mörkt ut.

Nästa vecka ska de sex kvarvarande deltagarna säga ja eller nej till att fortsätta vara gifta, men redan i veckans avsnitt stod Bodil och Hans, som tidigare haft ett konfliktfritt äktenskap, för den största kraschen.

Bodil öppnade sig och försökte förklara för Hans hur svårt hon har att släppa in någon och att hon ofta stöter bort män i början av en relation. Hon ville att han skulle veta att det inte har med honom att göra utan med ett mönster. Där tog det stopp i kommunikationen.

Bodil och Hans träffar psykologen Fredric Bohm.
Bodil och Hans träffar psykologen Fredric Bohm.

Hans reagerade inte som Bodil hade hoppats. Han verkade inte riktigt förstå, utan fokuserade på att beteenden går att förändra med tankens hjälp. Där och då kändes det som att hoppet om deras framtida relation dog. När någon med insikt i anknytningsteorier och relationsmönster möter någon som är mer lösningsfokuserad blir det svårt.

Samtidigt trampar seriens mest omaka par Martin och Jonas vatten på sitt håll. De verkar långt ifrån kära. I sina bästa stunder känns de mest neutrala inför varandra, som några bekanta som ses då och då.

Scenen är bisarr när Martin över ett glas vin på landet förklarar det tidigare bråket under parhelgen med att han ”är som han är” och att han behövde få saker ur systemet. Sedan tänder han en cigg. Samtidigt stirrar Jonas tomt ut i luften och ser olyckligare ut än någonsin.

Som Martins kompis påpekar letar Martin och Jonas efter helt olika saker. Jonas vill ha trygghet, Martin älskar utveckling, utmaningar och fest. En kombination som säkert kan fungera om man är upp över öronen förälskade i varandra.

Det verkar de tyvärr inte vara.

Hos Jonas och Louise finns fortfarande hoppet kvar. Det enda som kan stjälpa dem i nuläget är Jonas oändliga velighet när det ska fattas beslut. Där kan jag tyvärr inte komma med några lösningar – eftersom jag är exakt likadan själv.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE