Jan-Olov Andersson

Kommer de svenska regissörernas filmer i Cannes uppfattas som svenska?

Tre svenska regissörer tävlar om Guldpalmen

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

CANNES. Under tisdagen startar den 75:e jubileumsupplagan av världens största filmfestival.

Massor av stjärnor på röda mattan, förstås. Och hela tre svenska filmregissörer som tävlar om Guldpalmen. Nästan så att vi har tagit ut segern i förskott.

Fast frågan är: Hur många som ser filmerna kommer egentligen att uppfatta dem som särskilt svenska?

Ruben Östlund när han vann Guldpalmen 2017.
Ruben Östlund när han vann Guldpalmen 2017.

Efter en inställd festival (2020) och en uppskjuten till juli (i fjol) är i stort sett allt som vanligt i år. Mer branschfolk som ska göra viktiga avtal om kommande filmer. Lite gnäll om att för få kvinnliga regissörer är med i tävlingen. Och två riktiga gammaldags superstjärnor i form av 2 x Tom.

Tom Hanks spelar Elvis Presley-managern överste Tom Parker (1909-1997) i ”Elvis”, Baz Luhrmanns storfilm, som visas nästa vecka utom tävlan. Mycket ljus lär hamna på Hanks, då han som spelar Elvis, 30-årige Austin Butler, åtminstone i förväg är ett tämligen okänt namn.

En som verkligen lär gilla uppmärksamheten är Tom Cruise. Han älskar att fyra av sitt bländvita leende lika mycket som han avskyr att bli intervjuad. Han framstår fortfarande som 59 år ung, då han ju envisas med actionfilmer och att göra så många stunts själv som möjligt. Han är här med ”Top Gun: Maverick” som fått ett väldigt positivt mottagande av de viktigaste USA-kritikerna. Han firar 30-årsjubileum i Cannes, då han och dåvarande hustrun Nicole Kidman var här med västernfilmen ”Drömmarnas horisont” 1992. Och han ska under drygt en timme bli utfrågad av någon höjdare från festivalen. Cruise har inte gjort några intervjuer på åratal och här i Cannes lär han nog också slippa det han helst inte vill tala om, sin anknytning till scientologin.

Tom Cruise under premiären av ”Top Gun: Maverick” i Mexico.
Tom Cruise under premiären av ”Top Gun: Maverick” i Mexico.

Andra stjärnor på ingång: Viggo Mortensen, Kristen Stewart, Léa Seydoux, Margaret Qualley, Marion Cotillard, Anne Hathaway, Jeremy Strong, Michelle Williams, Kodi Smit-McPhee, Idris Elba, Mads Mikkelsen och Tilda Swinton.

Från Sverige kommer Alicia Vikander och Noomi Rapace. Alicia ska göra pr för coola tv-serien ”Irma Vep”, premiär på HBO Max 7 juni. Noomi sitter i juryn som bestämmer vilka som ska få Guldpalmen och andra priser.

Och det är alltså de som svenska regissörerna Tarik Saleh, Ruben Östlund och Ali Abbasi ska tävla om. De visas fredag, lördag, söndag.

Men… hur många kommer egentligen att uppfatta dem som svenska filmer?

Tarik Salehs ”Boy from heaven” är en politisk och religiös thriller som utspelas kring Al-Azhar-universitetet i Kairo. Den är mestadels inspelad i Turkiet. Alla talar arabiska.

Fares Fares i ”Boy from heaven”.
Fares Fares i ”Boy from heaven”.

Ruben Östlunds ”Triangle of sadness” är en satir om modebranschen och om klyftan mellan rika och fattiga och utspelas mestadels ombord på en lyxjakt någonstans till havs och på en öde ö (på riktigt en strand i Grekland). Alla pratar engelska, även om några få repliker är på svenska. Henrik Dorsin och Carolina Gynning har stora respektive små biroller.

Ali Abbasis ”Holy spider” utspelas i regissörens förra hemland Iran. Det handlar om seriemord på prostituerade kvinnor i heliga staden Mashhad. Alla pratar persiska. Den tävlar för Danmark.

Men oavsett var filmerna utspelas, vem de tävlar för, blir det förstås lite Heja Sverige-känsla hos oss svenskar på festivalen den kommande helgen.


DAGENS…

… SCHEMA
Världspremiär för ”Final cut”, Oscarsvinnaren Michel Hazanavicius (”The artist”) komedi om en inspelning av en zombie-film som attackeras av riktiga zombier.
Juryn med bland annat Noomi Rapace möter media.

… NAMNBYTE I
”Final cut” hette från början ”Z”. En titel som snabbt byttes ut när det visade sig att ryska stridsvagnar i kriget i Ukraina pryddes med just den bokstaven.

… NAMNBYTE II
Biografen på festivalpalatsets tak, Salle du Soixantième, har nu bytt namn till Salle Agnès Varda. Allt för att hedra den franska regissörslegenden som gick bort 2019, 90 år gammal.

… BILBYTE
Kändisarna brukar normalt skjutsas till röda mattan i någon av de franska bilmärkenas dyraste och nyaste modeller. Nu satsar festivalen lite överraskande – tyskt! Årets färdmedel är BMW:s flottaste elbilar.

… GLAMOUR
Belgiska skådespelerskan Virginie Efira, 45, leder både invignings- och prisceremonin på årets festival. Hon är mest känd för de två kontroversiella Paul Verhoeven-filmerna ”Elle” och ”Benedetta”.

Jan-Olov Andersson på plats i Cannes.
Jan-Olov Andersson på plats i Cannes.
Publisert:

LÄS VIDARE