Kända skådisen fick lämna ”Masked singer”

Ledtrådarna, låtarna och panelens gissningar – här är allt om femte avsnittet av TV4:s populära tv-show

Riddaren fick lämna ”Masked singer” – och grundlurade både panelen och David Hellenius.

Nour El-Refai hade visserligen nämnt rätt namn tidigare under säsongen – men om fel figur.

– Du måste ha rätt dräkt, säger Hellenius i programmet.

Riddaren, Spelmannen, Trollkarlen och Cyberninjan möttes när den första gruppen återigen tävlade i ”Masked singer” medan kändispanelen med Felix Herngren, Nour El-Refai, Måns Zelmerlöw och Pernilla Wahlgren försökte lista ut vilka som kunde gömma sig bakom maskerna.

Till slut blev det Riddaren som tvingades lämna tävlingen, efter att ha lyckats grundlura såväl panelen som programledaren David Hellenius.

Varning för spoilers, för här är alla ledtrådar, panelens gissningar – och vem som faktiskt gömde sig under Riddarens mask.

David Hellenius tillsammans med ”Masked singers” kändispanel: Nour El-Refai, Felix Herngren, Måns Zelmerlöw och Pernilla Wahlgren.
David Hellenius tillsammans med ”Masked singers” kändispanel: Nour El-Refai, Felix Herngren, Måns Zelmerlöw och Pernilla Wahlgren.

Riddaren.
Riddaren.

Riddaren

 • Låtar: ”Slå dig fri” från filmen ”Frost” och Veronica Maggios ”jag kommer”
 • Möjliga ledtrådar: Blommor, datorspel på gammal dator, kassaskåp, nycklar
  – Förra gången kände jag att jag fick min revansch på scenen. Hittills har jag skrattat gott åt några av panelens gissningar. Än så länge känner jag mig ganska säker. Den här riddaren har aldrig haft en borg som hem. Men jag har bedrivit en mystisk verksamhet innanför tjocka murar. Jag blev aldrig riktig bra på det, då hade jag behövt tillbringa lite mer än 1,14 år enligt den teori jag bollade med. En speciell dräkt gav mig min första genombrott, tillsammans med en vapendragare som jag firade triumfer med. Vi är fortfarande nära. Jag har haft en nyckelposition och började en karriär som kunde gjort mig förmögen men jag fattade att jag valt fel bransch när jag anklagades för att vara en dubbelagent. Om ni inte förstår vem den här riddaren är så är ni i min situation, jag har knappt förstått det själv, men jag är alltid lösningen på spåret. Hoppas ni inte är det. Nu väntar nästa uppdrag. Jag har ibland känt mig fångad, men nu ska jag slå mig fri.
 • Panelens gissningar
  Måns Zelmerlöw: Jag är inne på politikens värld, vi har en före detta justitieminister som är jurist, jag tänker på Thomas Bodström.
  Pernilla Wahlgren: Det var mycket om innanför tjocka murar, han kände sig fångad och det var en nyckel, nån som är innanför tjocka murar där man samlar nycklar är Gunde Svan.
  Nour El Refai: Jag sa Johan Glans sist, det var en jättebra gissning av mig, han har spelat riddare, han rider på en fågel på sin affisch, jag tror att det är Johan Glans.
  Felix Herngren: Det har varit mycket snack om ”På spåret” och tennis, så det kanske är Björn Hellberg det här, förra domaren i ”På spåret”. Han var tennisintresserad lokalreporter. Sen tänkte jag nu när han började sjunga, kan det vara Fredrik Wikingsson?
 • Fler ledtrådar:
  Spelar tennis mot Nassim Al-Fakir: ”Jag trodde det var en sångtävling, som den jag var med i förra gången, men då hade jag en annan roll”.
 • Inför sångduellen:
  – Jag är egentligen inte en så stor vinnarskalle som man kan tro, det är först när jag står öga mot öga mot min motståndare som jag taggar till. Och den här matchen vinns bara med en smash. Lansen är dragen, hjälmen är på, jag hoppas ni är redo för nu kommer jag.

Spelmannen.
Spelmannen.

Spelmannen

 • Låtar: Christina Aguileras ”Ain’t no other man” och Jonas Brothers ”Sucker”
 • Möjliga ledtrådar: Fläkt, chokladbitar från en Aladdinask, skylt med ”Min egen väg”, en uggla
  – Jag älskar att vara bakom masken och slippa förutfattade meningar. Visst har panelen närmat sig min stora hemlighet. Men än så länge får jag springa vidare. Den där scenen är verkligen min melodi. Hoppas jag lyckas lura er med alla mina lurar. Den här spelmannen är väldigt mångsidig. Ni vet aldrig riktigt var ni har mig. Jag är inte alltid så här överladdad. Ibland stormar det omkring mig. Men jag tycker också att det är roligt att ta det lugnt. Det har hänt att jag har känt mig miserabel, men oftast är jag positiv. Som de sa förut, grabben med choklad i. Fast ingen kula från Österrike. Jag satsar på min talang istället för tur och jag står allt mer på egna ben, även om jag ibland blandas ihop med folk i familjen. Nu tänker jag försöka få era hjärtan att slå. Jag är beredd att jobba hundra procent hårdare för att ta hem det här. Det vore störst av allt.
 • Panelens gissningar
  Pernilla Wahlgren: Kan det vara Filip Lamprecht.
  Måns Zelmerlöw: Mycket pekar på Amadeus, men en svensk som har fotbollskoppling som kan sjunga, som har pratat om sina missbruksproblem, det är Lance Hedman.
  Felix Herngren: Det är kastanjemannen som står här framför oss, David Dencik.
  Nour El-Refai: Du måste vara artist för att du sjunger och dansar så bra, jag tänker att du stått på stora scener innan, men kanske i en grupp. Jag tänker på Panetoz, Daniel Nzinga som blandas ihop väldigt ofta med sin bror David Nzinga som är skådespelare.
 • Fler ledtrådar:
  Kommer in i en hotellreception. ”Enkelrum blir bra, nu behöver jag inte få plats med alla pojkarna.” Bagage? ”Ja, det skulle väl vara mins speciella uppväxt”. Har med sig en fotboll och sitt ”kära positiv”.
 • Inför sångduellen:
  – Jag vill inte skryta men den här spelmannen är van vid att stå i centrum och få publikens jubel. Men det är inte alltid fansens kärlek räcker när man själv känner att man har mer att bevisa. Min utmanare kanske inte bryr sig, men hen bör veta att i min familj där är vi en sucker för folkets röst.

Trollkarlen.
Trollkarlen.

Trollkarlen

 • Låtar: Adeles ”Hello” och Bruno Mars ”24k magic”
 • Möjliga ledtrådar: Korsord, regnbågsflagga, nattar en liten pojke, siffran 33
  – Det var mycket känslor för den här trollkarlen förra gången. Rena bergochdalbanan. Jag är glad att panelen har lika stora utmaningar som jag. Jag kanske ser rätt cool ut men bakom masken sjuder känslorna. Nu vill jag ut på scenen igen. Jag är yngre än jag ser ut men ändå en veteran. I min bransch är det inte så lätt att åldras och jag måste inse att jag numera kan glömma en landslagsplats. Jag har verkligen fått hålla masken, inte bara på den här scenen, men trots mitt namn så insåg jag att det inte var bra att stänga in saker i garderoben. Jag sjöng ut inför hela svenska folket och det har jag aldrig ångrat. Det var rena medicinen. Jag har förverkligat många drömmar och blivit en brobyggare. Och jag är medlem av ett mycket fint sällskap. På mitt senaste uppdrag var jag en riktig nolla, men skulle gärna bli en dubbelnolla. Nu älskar jag papparollen, både på jobbet och hemma. Jag är viktig, men vi är viktigare. Och jag vet att nån som tittar just nu kommer bli väldigt förvånad när trollkarlen blir avslöjad. Hoppas bara det inte blir ikväll.
 • Panelens gissningar
  Nour El-Refai: Du pratar om garderoben, det kan betyda att du har kommit ut, det var nån regnbågsflagga med, då tänker jag på Anton Hysén, eller Antonio som han kallar sig nu.
  Pernilla Wahlgren: Rösten är så bra, han såg Asien som sitt andra hem, är det baren-Håkan?
  Måns Zelmerlöw: Det finns en kille som går rätt så bredbent, som är skådis. Jag tror att detta är Dragomir Mrsic.
  Felix Herngren: Jag fick en känsla av att det är Rob eller Raz. Jag tänker Raz (Rasmus Lindvall), han vet man väldigt lite om.
 • Fler ledtrådar:
  Är på gymmet med en pt: ”Det har blivit några timmar genom åren”. ”Det brukar vara jag som vägleder andra”. Har du träffat panelen förut? ”Det har jag, en känner jag ganska väl och en har faktiskt gått i mina fotspår”.
 • Fler gissningar:
  Pernilla: Min bror Niklas Wahlgren.
  Måns: Kjell Bergqvist.
 • Inför sångduellen:
  – När allt står på spel kickar min prestationsångest in men jag backar sällan för en utmaning. Ikväll måste jag kliva fram ur skuggan och tro på att jag är matchens bästa spelare. Och även om jag ibland räknas som en föredetting, så vet jag hur man skruvar på magin när det väl gäller. Och nu gäller bara seger.

Cyberninjan.
Cyberninjan.

Cyberninjan

 • Låtar: Dua Lipas ”Levitating” och Robyns ”Call your girlfriend”
 • Möjliga ledtrådar: Modellfotografering, höjdhoppsribba, en stjärna, bakning
  – Jag känner mer och mer att scenen är min rätta miljö. Nu hoppas jag att jag kan få fortsätta vilseleda panelen. Jag önskar ibland att jag hade fötts i ett annat stjärntecken, är jag modig, glad och beslutsam? Ja. Men också otålig och impulsiv med kort stubin. Jag är nog ingen lagspelare utan fungerar bäst när jag är solo. Det var kanske därför som friidrott blev min grej, inspirerad av en OS-stjärna. Jag la ribban högt och blev redan som tonåring störst i Norden. Men jakten på rekord tog aldrig slut. Inte konstigt kanske att jag har startat så många tävlingar. Jag provade en magisk dryck som gav mig en ny karriär, syntes plötsligt i nya sammanhang, jag var nästan som en farsot, fast en modern variant. Jag har provat på mycket framför kameran, levererat kommentarer, tävlat mot andra stjärnor i nya grenar och till och med agerat franskt bakverk. Men jag fick aldrig riktigt lära känna Felix när jag hade chansen. Nu hoppas jag att jag kan få fortsätta vilseleda panelen.
 • Panelens gissningar
  Felix Herngren: Det här är en person uppväxt i lite offentlig miljö, jag känner hennes pappa ganska väl, hon har varit programledare, hållit på med Youtube, och hon har startat många tävlingar, inte i idrott, utan i Mello där hon sände på webben. Jag tror att det här är Elsa Billgren.
  Pernilla Wahlgren: Agerat franskt bakverk? Jag tänker att kroppsspråket och som gillar tävlingar och sjunger bra det kan vara Agneta Sjödin. Har vi sagt Eva Röse?
  Nour El-Refai: En annan person i hiphop-världen som sjunger, jag tror att det kan vara Melinda Wrede.
  Måns Zelmerlöw: Jag är inne på det pansexuella spåret, jag vet en tjej som sysslade med friidrott när hon var yngre och som numera sysslar mycket med ultralöpning, hon är från en liten by utanför Landvetter, jag tror att det är Clara Henry.
 • Fler ledtrådar:
  På en bilfirma, med en röd och en grön elbil: ”Jag har alltid velat komma långt. 16 mil minst.”
 • Fler gissningar:
  Felix Herngren: Kan det vara nån i den rödgröna regeringen, kulturministern med dreads, är det Amanda Lind?
 • Inför sångduellen:
  – Även om det här inte är min gren kommer jag inte ge upp förrän jag har nått mitt mål. Jag är trött på att smyga med min sång, nu ska den här Cyberninjan maximera sin kraft och likt många gånger förr bevisat man aldrig ska underskatta mig. Det är dags att än en gång ta sats och prestera.

Hen gömde sig under Riddarens mask i ”Masked singer”

Panelens och studiopublikens omröstning placerade Riddaren i botten och panelen fick dra till med sina sista skarpa gissningar. Måns Zelmerlöw drog till slut till med ett helt nytt namn när han gissade på George Scott, Felix Herngren tyckte sig känna igen Anders Öfvergårds röst medan Pernilla Wahlgren snarare tyckte att det lät som Martin Stenmarck och Nour El-Refai var fast i sin övertygelse om att det var Johan Glans.

Publiken skanderade ”av med masken” medan David Hellenius hjälpte till att lyfta på Riddarens hjälm...
Publiken skanderade ”av med masken” medan David Hellenius hjälpte till att lyfta på Riddarens hjälm...

Men under riddarens mask i ”Masked singer” gömde sig skådespelaren Peter Magnusson, 47.

Han lyckades till och med grundlura sin tidigare parhäst, ”Masked singer”-programledaren David Hellenius.

Skådespelaren och David Hellenius tidigare parhäst Peter Magnusson gömde sig under Riddarens mask i Masked singer.
Skådespelaren och David Hellenius tidigare parhäst Peter Magnusson gömde sig under Riddarens mask i Masked singer.

När masken lyfts jublar Nour El-Refai först, säker på att hon faktiskt sagt Peter Magnussons namn under något av de tidigare programmen.

– Jag gissade ju på Peter Magnusson? säger hon lite frågande.

Hon blir snabbt tillrättavisad av David Hellenius, för visserligen har Nour nämnt Peter Magnussons namn, men då gissade hon på att han gömde sig under en annan maskering.

– Inte som riddaren, du måste ha rätt dräkt, säger David Hellenius.

Nour El-Refai trodde att hon gissat rätt – men det visade sig vara på fel mask.
Nour El-Refai trodde att hon gissat rätt – men det visade sig vara på fel mask.

Så gjorde Peter Magnusson för att lura David Hellenius

– Jag skäms mest för jag hade ingen aning, jag har ändå känt den här mannen i 20 år, stått så här nära ibland, hade ingen aning. Har du haft nån taktik här Peter? Ingen gissade rätt, det är första gången den här säsongen, säger Hellenius i programmet.

Peter Magnusson njöt över att ha lurat sin vän.

– Jag har inget problem att ljuga för honom, tvärt om, jag tycker att det är skönt att ljuga för David, säger han.

I programmet berättar Peter Magnusson också om åtgärderna han tog till för att försäkra sig om att vännen inte skulle känna igen honom:

– Vi har ändå umgåtts en del, så jag har tänkt till lite, jag har bytt parfym, jag har smörjt in mig med en annan typ av hudkräm än jag brukar ha och jag har rakat mig för säkerhets skull, säger han i programmet.

Peter Magnusson bytte parfym och hudkräm och rakade sig för att inte avslöja sig för vännen David Hellenius i ”Masked singer”.
Peter Magnusson bytte parfym och hudkräm och rakade sig för att inte avslöja sig för vännen David Hellenius i ”Masked singer”.

Ledtrådarna förklarade:

 • Peter har spelat fotbollsspelare i filmen ”10 000 timmar” – som är 1,14 år.
 • Fick sitt genombrott i en speciell dräkt med en vapendragare: Peter slog igenom i tv-programmet ”Pyjamas” med David Hellenius.
 • Riddaren fick träffa kungen: Peter har träffat kungen och också spelat honom i ”Hey baberiba”.
 • Riddarens vapensköld tillhör Bjälboaätten där många hette Magnusson, exempelvis Jan Guillous fiktiva riddare Arn.
 • Haft samma titel som burken: Leif ”Burken” Björklund skrev låten ”Hey baberiba”.
 • Alla tennisreferenser: Peter gjorde tv-serien ”Stockholm – Båstad” där han spelade en avdankad tennisspelare – och även spelade mot Nour El-Refai.
 • Peter har tävlat i ”På spåret”.
 • Nycklarna: Peter spelade den gåtställande Fader Fouras-figuren, som då gick under namnet Stellan Silvertass, i en säsong av ”Fångarna på fortet”, där man ju ska samla nycklar.
 • Sångtävlingsreferenserna: Programledde den första säsongen av ”Idol” på TV4 2004 tillsammans med David Hellenius.
Publisert:

LÄS VIDARE