Pär Lernströms gråtfyllda hyllning till mamma – efter svåra relationen med pappa

Berättar i ”Sommar i P1”: ”Pågått en konflikt i mig”

Han ägnar sitt sommarprat åt att prata om sin svåra relation med sin nu avlidne pappa.

Men egentligen är det mamma som borde lyftas upp, säger Pär Lernström och bryter ihop i gråt när han riktar sig till henne:

– Allt det jag tycker om hos mig själv, det kommer från dig.

Pär Lernström, 41, inleder årets ”Sommar i P1” med en stark historia som tar avstamp i våren 2021.

Programledaren tog beslutet att fortsätta jobba och direktsända ”Talang”-semifinalen trots att han bara timmar innan fick beskedet att hans pappa hade dött i lungsäckscancer.

Utifrån det gör han upp med hela sin uppväxt och det är en komplicerad och svår relation till sin pappa som växer fram i sommarpratet.

Var alkoholist

Sprickan började redan när han var barn och kontakten var sporadisk under åren. Det var inte förrän Pär Lernström var i vuxen ålder som han fick veta att hans pappa var alkoholist. Något han ringde och berättade om från ett behandlingshem.

– Efter besöket hos pappa på behandlingshemmet i Dalarna börjar jag se min uppväxt på ett helt nytt sätt, säger han.

– Vi förstod det ju inte då, men vi bodde ju med en beroendeperson. När jag var liten var det nödvändigtvis inte alkoholen som drog, det kom efter skilsmässan, men det var de här kickarna och sökandet efter något nytt hela tiden. Det har aldrig gått att räkna med honom eller hans humör.

Han fortsätter.

– Samtidigt som en del av mig vill förstå och kunna se att det finns en sjukdomsbild eller kanske en diagnos som skapat allt det som gjort ont så blir det också glasklart att så mycket bara handlat om honom. Om hans egoism. Han har gjort som han har gjort för att det har passat honom bäst.

Starka hyllningen

Han tänker då på sin mamma Irene och allt hon har stått ut med.

– Hon som alltid stått där i bakgrunden och backat undan för pappas shower. Hon som plockat upp skärvorna efter hans impulsiva beteende. Både i hemmet, i oss barn och inte minst i sig själv.

I slutet av sommarpratet ifrågasätter Pär Lernström sig själv.

– När jag har skrivit det här sommarpratet så har det pågått en konflikt i mig. Varför ägnar jag hela det här programmet åt att prata om pappa när det egentligen är du mamma som borde lyftas upp, säger han och börjar gråta.

Per Lernström med juryn i ”Talang” i TV4.
Per Lernström med juryn i ”Talang” i TV4.

Sedan riktar han sig direkt till sin mamma.

– Det är du som är anledningen till att jag sitter här i dag. Allt det jag tycker om hos mig själv, det kommer från dig. Jag ser att du fick slita för att ta hand om tre barn med din förskollärarlön. Ta oss på semester till Gotland och köpa jeansen vi egentligen inte hade råd med. Jag ser att du blev lämnad med tre barn och säkert var konstant orolig varje dag. Men du lät aldrig oss känna den oron en enda gång. Mamma, tack för allt du har gjort. Det är du som är anledningen till allt gott i mig.

”Sommar i P1” släpps som podd klockan 07.00 och sänds i P1 klockan 13.00.

Rockbjörnen
Publisert:

LÄS VIDARE