Bröllop och jäkelskap för Buskis-Krister – har vigt 50 par utan tillstånd

”Jag är boven i dramat”

Uppdaterad 2022-11-18 | Publicerad 2022-06-23

Folkkäre Krister Classon hann viga 50 brudpar innan han upptäckte att hans förordnande hade gått ut för ett och ett halvt år sedan.

Han blev vigselförrättare för att kunna hylla kärleken, vilket nu har ändrats.

– Förmodligen kommer jag aldrig viga igen, säger han.

”En vigselförrättare i Falkenbergs kommun har vigt cirka 50 par trots att hans förordnade gått ut. Vigslarna har skett under 2021 och 2022. Vigslarna är därför ogiltiga”, skriver kommunen i ett pressmeddelande.

Vigselförrättaren är ingen mindre än Krister Classon, 66, känd som ena halvan av buskisduon Stefan & Krister. Upptäckten att hans förordnande gått ut gjorde han själv.

– Jag skulle viga ett norskt par och behövde leta upp mitt förordnade så att det skulle bli lättare för paret att få sin vigsel registrerad i Norge. Då såg jag att det gått ut i december 2020, säger han till Aftonbladet.

Krister Classon, ena halvan av buskisduon Stefan & Krister.
Krister Classon, ena halvan av buskisduon Stefan & Krister.

Krister Classon: ”Boven i dramat”

Han ställer sig frågande till hur detta kunnat ske.

– Tänkte att det var väldigt konstigt för jag har ju gjort 50 vigslar och dessutom fått betalt under tiden.

Det är vigselförrättarens eget ansvar att se till att förnya sitt förordnande innan det går ut. Men det kommer ingen påminnelse från länsstyrelsen om detta.

– Jag är så att säga boven i dramat. Men en bov gör något fult avsiktligt men det har ju inte jag gjort. För jag visste inte att jag skulle förnya det själv.

Krister Classon.
Krister Classon.

Pratat med alla brudpar

Den goda nyheten är att vigslarna inte är helt förgäves, då de går att godkänna i efterhand.

– Jag och kommunen har suttit hela eftermiddagen och pratat med alla brudparen. De ska få ett brev att skriva under, som sedan ska godkännas. Men den dagen jag vigde dem är den dagen som gäller. De drabbas inte på något sätt och det är det viktigaste för mig.

Hur har brudparen reagerat när du har ringt upp?

– De skrattar bara, typiskt myndigheter som är stelbenta.

BUSKISPROFFS Stefan Gerhardsson, Siw Carlsson,  Krister Classon och Jöns-Ove Jönsson.
BUSKISPROFFS Stefan Gerhardsson, Siw Carlsson, Krister Classon och Jöns-Ove Jönsson.

Kritisk till länsstyrelsens och Skatteverkets rutiner

När Classon gjorde upptäckten försökte han direkt att förnya sitt förordnade då han har 22 vigslar inplanerade i sommar. Men det verkar bli andra planer nu.

– Det är som att köra huvudet i en vägg. De måste ha möten om det, så jag kanske får besked i slutet av sommaren i bästa fall. Så jag har fixat andra vigselförrättare till paren.

Buskis-stjärnan förklarar att han blev vigselförrättare för att han fick upp en sån härlig bild av kärlek och glädje framför sig. Men nu skulle man kunna säga att det har blivit bröllop och jäkelskap istället.

– När jag tänker på det nu så ser jag bara länsstyrelsen framför mig i stora röda bokstäver. Förmodligen kommer jag aldrig viga igen.

Classon är kritisk till länsstyrelsens och Skatteverkets rutiner, då det inte är första gången detta händer.

– Jag hoppas det kommer något gott med det här, så de inte sätter folk i dessa situationer igen. För brudparen ska inte behöva drabbas såhär.

Rockbjörnen

LÄS VIDARE