Babben: Behöver inte vara bossig hela tiden

Sofia Sundström/TT

Publicerad 2021-10-13

Babben Larsson leder SVT:s nya söndagsunderhållning ”1 mot Sverige”, och ser fram emot att visa nya sidor av sig själv i programmet.

– Jag är faktiskt en nyfiken och vänlig person, som är intresserad av människor, säger hon.

Komikern och programledaren Babben Larsson är van vid att göra underhållnings-tv för SVT. Men även om det finns vissa likheter mellan ”1 mot Sverige” och hennes andra program ”Bäst i test”, ser hon fram emot en ny roll.

– I ”Bäst i test” är jag bestämd och bossar lite, men här är jag tillsammans med någon som inte är van vid att vara med på tv, och leder både den och tittarna genom programmet. Jag kan ta fram andra sidor av mig, säger hon.

”Jättemycket ångest”

Programformatet visas redan i flera olika länder, och går ut på att en person ska tävla mot hela Sverige genom att försöka gissa resultatet av olika experiment. Ansvariga för den biten är Farah Abadi och Erik Ekstrand, som tillsammans med experter och proffs gör olika galna undersökningar och tester.

Till exempel ska Farah Adabi tillsammans med ett paintball-lag undersöka hur många gånger de kan pricka Erik Ekstrand med sina gevär, samtidigt som denne åker linbana i luften, utklädd till fågel.

Fler flygfän blir det när Farah Adabi får i uppdrag att lägga sig mitt på ett torg, med en dräkt täckt i bröd, för att undersöka hur många fåglar som landar på henne.

– Det låter sjukt hemskt och jag hade jättemycket ångest, men det blev kul till slut – och skönt när det var över. Man vet inte, kommer det många fåglar, inga alls eller bara några få hungriga stackare? säger hon.

Ska vara klurig

Svenska folket får sedan rösta om hur de tror att resultatet blir. Medelvärdet av tittarnas röster ställs mot den enskilda personen i studion och vinnaren får en summa pengar. Blir det svenska folket som tar hem segern lottas summan ut till en slumpvis utvald tittare.

De tävlande får även hjälp av en kändispanel, och först ut är Keyyo och Jesper Rönndal.

Babben Larsson säger att det är en fördel att kunna vara lite ”klurig” i programmet.

– Man får helt enkelt snabbräkna i huvudet, det går nog bra om man har gått lite naturvetenskap tidigare, säger hon.

Erik Ekstrand har tidigare utfört experiment i både barnprogram och som en del av duon Erik och Mackan på TV6. Att fortsätta med det, till hälften i direktsändning, gör honom nervös.

– Det är i studion och utomhus, man ska släpa ut kameror och det måste funka, det är en tävling, det måste bli ett resultat och det måste bli rättvist. Det är nervöst, och då är det skönt att ha Babben och Farah vid sin sida, säger han.

Kurragömma med hundar

Trots rädsla för höjder, hastigheter och hundar kastade han sig in i experimenten. Bland annat tvingades han leka kurragömma med några för honom helt okända jyckar – samtidigt som han ”var utklädd till mat”.

– Jag brukar försöka tänka bort det som är läskigt, och ibland förlika mig med tanken på att det här kan vara det absolut sista jag gör i mitt liv. Det är tankar som surrar genom huvudet när man gör saker som är läskiga, säger han

”1 mot Sverige” har premiär den 17 oktober i SVT.

LÄS VIDARE