Pewdiepie försvaras av Youtube-kollegorna: ”En häxjakt”

avJakob Meijer

1 av 4

Pewdiepie anklagades för att sprida antisemitism – något som fick Disney och Youtube att kapa banden till honom.

Men nu försvaras han av sina kollegor, rapporterar Variety.

”Det är en äcklig häxjakt”, twittrar Youtubestjärnan KSI.

Dagarna efter nyheten om att Disney och Youtube bryter sina avtal med Felix ”Pewdiepie” Kjellberg valde Youtubestjärnan själv att kommentera det som hänt.

I ett känslosamt klipp beskyllde han media för att inleda en hetsjakt på honom. Han passade även på att tacka de som stöttat honom.

– Jag är ledsen för orden jag använde eftersom att jag vet att det förolämpade människor. Jag erkänner att själva skämtet gick för långt, säger Pewdiepie som har svårt att hålla tillbaka tårarna.

”Felix Kjellberg är inte antisemit”

Nu får han även stöd av några av världens största Youtubers.

Mark ”Markiplier” Fischbach med över 16 miljoner följare går till sin kollegas försvar.

– Felix är inte antisemit och Felix förespråkar inte hat, säger han i ett klipp.

– När det kommer till att framställa någon eller något som omänskligt, jag står inte för det, för när allt kommer omkring är det folk som följer oss och det är upp till dig och mig att visa dem vad respekt faktiskt innebär.

Kollegan: ”Pewdiepie har ett ansvar”

Brittiska rapparen och youtubern Olajide ”KSI” Olatunjii, med 16 miljoner följare, twittrar om att han förstår Pewdiepie.

”Jag kan relatera till pewdie för jag har varit i exakt samma situation, och det suger. Det är en äcklig häxjakt”.

Casey Neistat, med 6 miljoner följare, försvarar även han sin kollega och köper ursäkten, men riktar även en del kritik.

– När du har 53 miljoner följare har du ett visst ansvar. Du måste förstå din publik och hur de tolkar dig, säger Casey Neistat i en video.

Förlorar miljoner i intäkter

Det var i januari som Pewdiepie laddade upp ett klipp där han betalat två män för att hålla upp en skylt med budskapet ”Döda alla judar”. Stjärnan sa att han ville visa hur märklig världen är. Förklaringen köptes dock inte av alla och både Disney och Youtube valde att avbryta deras samarbeten med Pewdiepie.

Stjärnan uppges nu förlora miljontals kronor på grund av skandalklippet.