David Batra: Säpo följer med mig till dagis

Berättar om äktenskapet med Anna Kinberg Batra

1 av 3 | Foto: Jonas Ekströmer/TT / TT NYHETSBYRÅN
David Batra.

avLouise Åström

NÖJE

Att Säpo följer med till både dagis och glasskiosken är vardag för komikern David Batra.

Som gift med Anna Kinberg Batra konfronteras han alltid med samma fråga: Hur är det att vara gift med en partiledare?

– Alla har sina elefanter på något sätt och min fru blir ju min då, säger han till Nöjesbladet.

Förr var det David Batra som personer ville ta bilder med i parken. Nu är det däremot hans fru, moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra, som de flesta vill fotograferas med.

– Det är en ny situation. Om jag och Anna är ute och någon vill ta en selfie så är det plötsligt jag som ska ta bilden på den här personen och Anna, säger han till Nöjesbladet.

Komikerns förhållande med den välkänd politikern är något han ofta märker ’ligger i luften’ när han träffar nya människor, som han uttrycker det.

– Alla har sina elefanter på något sätt och min fru blir ju min då. Det är väl i och för sig lite dålig stil att kalla sin fru för elefant kanske. Men jag är ju indier så jag har ett väldigt kärleksfullt förhållande till elefanter.

Gör ny show

Sex år efter sin senaste turné beger sig nu Batra ut med en ny show. “Elefanten i rummet – han som är gift med henne”, är titeln. Idén fick han redan 2014, efter att hans kollega, komikern, Robin Paulsson, under en gemensam turné sagt att Batra måste påpeka det faktum att Anna Kinberg Batra är hans fru. Något Batra gjorde och upplevde som förlösande.

Att han gör showen är inte ett sätt för honom att få slut på frågorna. Snarare ett sätt att anamma det han märkt att personer är intresserade av.

Men har ni gjort någon lista på vad du får skämta om?

– Anna kanske kommer med en lista efter premiären, haha. Men nej, vi har inte gjort någon sådan lista. Hon verkar lite på mitt omdöme.

”Ett extremt liv”

Att SÄPO följer med och hämtar på dagis är något David Batra kallar ’ett nytt liv’. Regeringskris innebär att det måste pusslas med dagishämtningarna.

– Egentligen är man nog fast i hjulet som alla andra som har barn och familj och ska få allt att funka. Men ibland kan jag tänka att ’kommer folk att känna igen sig i det här?’. Det har ju blivit lite av ett extremt liv jag hamnat i, säger han och fortsätter:

– En sida av det är vakterna. Men också att vara gift med någon som befinner sig i nyhetsflödet hela tiden.

Sommarsemestrar blir inte likadana som för personer som inte är gifta med partiledare.

– Är man på en badstrand och man kommer hela familjen och Säpovakter, då syns man väldigt mycket på glasserveringen. Det är en vanesak men är fortfarande lite lätt besvärande.

”Läskigt”

Om David Batra får använda tre ord för att beskriva hur det är att leva med en partiledare väljer han följande: spännande, roligt och läskigt.

– Det händer saker hela tiden och det blir aldrig tråkigt. Men politik är stora saker. Anna uttalar sig ofta och det är stora allvarliga beslut som ska fattas. Att ha det ansvaret, ha åsikter om allt, behöva stå för dem och vara beredd att ta ansvar för ett helt land. Det ansvaret tycker jag är en läskig tanke. Jag är glad att det inte är jag som är partiledare.

Är er relation annorlunda nu, jämfört med innan Anna var partiledare?

– Nej, det skulle jag inte säga. Någonstans när man är hemma, är lediga en tisdagkväll och ska laga mat och planera veckan med läxor och aktiviteter så är det faktiskt ungefär som förut, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM