Adam Godley

Suits-stjärnan aktuell i SVT-serie: Jag älskade att jobba i Sverige!

Av: 

Mathilde Albinsson

NÖJE

I påsk har krimkomedin ”Fallet” premiär på SVT.

I en av huvudrollerna syns Tony Award-nominerade Adam Godley, känd från ”Breaking Bad” och ”Suits”.

– Det är en av mina favoritupplevelser som jag haft i min karriär, säger han till Nöjesbladet.

Adam Godley älskar att resa. Han ser sig som lyckligt lottad, som har ett jobb som tillåter honom att vara flexibel. Den senaste perioden har han tillbringat i Vancouver, Belgien, New York, Los Angeles och London.

När han via sin agent fick ett manus från Sverige i sin hand, blev han nyfiken. Sverige var ett land han ännu inte besökt. Dessutom visade sig manuset, som innehöll ett tidigt utkast för ett första avsnitt av en svensk krimkomedi, vara riktigt lockande. Och efter att ha haft ett videosamtal med regissören var Adam Godley såld.

– Manuset var väldigt intressant. Dessutom klickade jag med regissören. Jag bara visste att jag ville göra tv-serien, säger han.

Spelar konflikträdd polis

Regissören är Simen Alsvik, mannen bakom norska ”Lilyhammer”. Och krimkomedin är en av SVT:s nysatsningar, som tillsammans med Felix Herngrens bolag FLX har tagit ett komiskt grepp på Nordic Noir-genren. Serien handlar om polisen Sophie Borg (Lisa Henni), rapp i käften och utan självinsikt.

Adam Godley spelar den konflikträdde brittiske kriminalpolisen Tom Brown, som kallas till det fiktiva samhället Norrbacka för att hjälpa till i utredningen av mordet på en brittisk man.

– Sett utifrån är han en traditionell, engelsk polis från en Miss Marple- eller Morden i Midsomer-liknande värld. Han är känslig och mild. Krocken mellan dem är delvis det jag tycker gör manuset så intressant, säger han.

Inspelningen påbörjades i oktober förra året i Göteborg. Adam Godley anlände till en stad han knapp visste något om. Det var kallt och regnade horisontellt, minns han. Men han ser ändå tillbaka på tiden med värme.

– Efter första veckan kände jag det som att de var min familj. Det är en av mina favoritupplevelser som jag haft i min karriär.

”Älskade att jobba i Sverige”

I de ledande rollerna syns även Tomas von Brömssen, Björn Kjellman, Lia Boysen, Björn Granath, Stina Rautelin, Meliz Karlge, Magnus Krepper, Christoffer Nordenrot och Dag Malmberg. Adam Godley talar engagerat när skådespelarna kommer på tal.

– Lisa Henni är en stjärna. Hon är så passionerad i sitt arbete. Jag blev väldigt förtjust i henne. Och Tomas von Brömssen och alla andra de andra fantastiska skådespelarna. Jag älskade att jobba i Sverige!

Adam Godley har en gedigen rollista på sitt CV och förknippas bland annat med Walter Whites gamla kollega Elliott Schwartz i ”Breaking bad” eller som Nigel Nesbitts i ”Suits”. Men faktum är att han pekar ut Tom Brown som en av de karaktärer han gillar bäst.

– Tom Brown är en av mina favoritkaraktärer. Det kändes som att författarna skräddarsytt rollen efter mig.

Kriminalkomedin ”Fallet” sänds i åtta delar med start fredagen den 14 april klockan 21.00 i SVT1.

ANNONS

Beställ muminmuggen Fiske lagom till Mumindagen - nu till rabattpris hos Nordic Nest!

Extern länk från Nordic Nest

Köp muminmuggen här!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Adam Godley

Tomas von Brömssen

Serier

SVT, Sveriges Television

Breaking Bad