Walt Disney Company

Disney-film skjuts upp efter ”gayögonblick”

Av: 

TT

Rebecka Ljung

”Skönheten och odjuret” har blivit omtalad inför premiären 17 mars, eftersom det utanför huvudstoryn ska finnas en icke heterosexuell kärlekshistoria.

Foto: Disney

NÖJE

Det fortsätter att blåsa kring nya "Skönheten och odjuret" från Disney.

Nu har premiären av filmen med Emma Watson, som visar upp homosexualitet, ställts in i Malaysia.

”Skönheten och odjuret” har stött på patrull i en rad länder, och nu även i Malaysia. Att landets censurmyndighet har klippt bort vad man kallar ett ”gayögonblick” och gett filmen 13-årsgräns räckte inte.

En rad stora biografkedjor skjuter nu upp premiären på obestämd tid. Biografkedjan TGV Cinemas meddelar på sin hemsida att premiären den 16 mars ställs in på grund av ”oförutsedda händelser”.

”Skönheten och odjuret” är en spelfilmsversion av den tecknade Disneyklassikern från 1991, med Emma Watson och ”Downton Abbey”-stjärnan Dan Stevens i huvudrollerna.

LeFou har känslor för Gaston

I filmen finns den första homosexuella rollfiguren i en Disneyfilm. Det rör sig om LeFou, spelad av Josh Gad, som får känslor för sin kompis Gaston.

Även i Malaysias grannland Singapore har filmen mött motstånd för att den anses avvika från ”traditionella värderingar”.

För ett par veckor sedan ville även ledande ryska politiker förbjuda filmen, men ändrade sig och införde i stället 16-årsgräns.

Svenska SF Bio, som kommer att visa filmen från och mer i helgen, tycker att det som andra länders biografer reagerar på är en ickefråga.

– Det har ingen betydelse vad det är för kön på de som är kära i varandra. Det har vi inga åsikter om, sa nyligen Thomas Runfors, informationschef på SF Bio, till Nöjesbladet.

SF Bio: ”Bara trams”

Ägarna av en biograf i Alabama, USA, har gått ut och sagt att de inte kommer visa ”Skönheten och odjuret”, för det inte går ihop med deras kristna värderingar.

Informationschefen på SF Bio kan inte förstå beslutet.

– Det är bara trams, tycker jag egentligen, säger Thomas Runfors.

Disneys åldersrekommendation för filmen är 6 år. ”Skönheten och odjuret” går upp på svenska biografer den 17 mars med åldersgränsen 11 år.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på böcker: Fynda semesterns bästa läsning till kampanjpris här!

Shop

Publisert:

Aftonbladet

/

Nöje

/

Walt Disney Company

LÄS VIDARE

Kontroverserna bakom nya Disney-filmerna

ÄMNEN I ARTIKELN

Walt Disney Company

Filmstaden (f d SF Bio)

Emma Watson

Josh Gad

Dan Stevens

Downton Abbey