Diabetiker rasar mot Filip och Fredrik

Känner sig kränkta efter uttalande i podcast

avLouise Åström

1 av 5

Filip Hammar kallade diabetes för en ’lyxsjukdom’ i sin och Fredrik Wikingssons podcast.

Nu rasar personer med sjukdomen mot podcastprofilens uttalande.

– Det är ingenting som är lyxigt med diabetes, säger Cecilia Gomez, förbundsdirektör på Diabetesförbundet.

I det senaste avsnittet av Filip Hammars och Fredrik Wikingssons podcast diskuterade duon bland annat sjukdomen diabetes.

– Även om du kan dö och så vidare så är det någon slags lyxsjukdom, säger Filip Hammar i avsnittet.

Han hävdade också att åldersdiabetes ’inte är så allvarligt’ och liknade det vid en förkylning.

Det här har fått diabetiker runt om i Sverige att rasa. Svenska diabetesförbundets facebooksida har översvämmats med personer som delar med sig av sin ilska efter avsnittet.

– Folk är upprörda, illa berörda och ledsna. Det finns minst 450 000 personer i Sverige i dag som lever med diabetes. Man möter de här fördomarna varje dag. Och det är så tråkigt att kunskapen är så låg, säger Cecilia Gomez, förbundsdirektör på Diabetesförbundet.

”Man bara ryser”

Det faktum att diabetes kallats för ’en lyxsjukdom’ har gjort att flera personer delat med sig av sina upplevelser av sjukdomen.

– Det är mycket kommentarer kring det. ’Härligt att veta att min son dog av en lyxsjukdom’, är det en man som har skrivit. Man bara ryser ju av det, säger hon och fortsätter.

– Det är ingenting som är lyxigt med diabetes, oavsett om det är typ 1 eller typ 2. Konsekvenserna är desamma. Det handlar om risken för amputation av fötter eller ben och att eventuellt förlora eller få nedsatt syn. Det är ingen lyxsjukdom och ingenting man har orsakat själv.

Cecilia Gomez påpekar också att hon i det här fallet upplever att det faktum att Filip och Fredrik har en stor följarbas påverkar Diabetesförbundets arbete negativt.

– Som organisation jobbar vi ju på att sprida kunskap om diabetes. Men med det här inlägget som Filip och Fredrik gör där de når ut till så många, raseras ju väldigt mycket av det arbetet.

”Kan inte se det roliga”

En av de som reagerat på Hammars uttalande är Sandra Fors. Hon är 22 år och har haft diabetes typ 1 i elva år.

– Det jag reagerade starkast på var att han benämner diabetes som en lyxsjukdom. Att han säger att det bara är att sköta sig så blir allting bra. Bara för att diabetes råkar vara en ganska osynlig sjukdom betyder inte det att en människa inte kämpar hårt. Det är en fight som många inte ser.

För att ge Hammar sin bild av sjukdomen kontaktade hon honom via Instagram och berättade att hon vid två tillfällen varit nära att dö på grund av sin sjukdom.

– På det svarade han att ’du måste ta saker med en nypa salt och lyssna mer noga’. Men jag kan inte förstå hur han vill att han ska ta döden med en nypa salt. Det är okej att skämta. Men inte på det sättet. Jag kan inte se det roliga i att dö.

Nöjesbladet söker Filip Hammar.

ARTIKELN HANDLAR OM