Skam (tv-program)

Slog stort i ”Skam”: Nu säljer hon guld i Sverige

Från okänd till helt opp i himmelen - Vi pratar ny singel, turné och ”Skam” med Gabrielle

Av: 

Agnes Aronsson

NÖJE

Norska Gabrielle slog igenom i Sverige efter att hennes låt spelats i populära ”Skam”.

I dag släpper hon nytt efter succén med ”5 fine frøkner” – låten som nästan alla tycker om.

– Först visste jag inte om jag skulle bli besviken för att Isak inte gillade mig.

Gabrielle släppte singeln ”5 fine frøkner” redan 2014 och den blev en hit i Norge. Men det var först när ”Skam”-hysterin kom till Sverige som den slog igenom här. Låten har nu sålt guld i Sverige och klättrat på listorna den senaste månaden. Den är uppe i över 16 miljoner startade strömmar och efter att ”Skam” släpptes ökade låtens dagliga lyssnande på Spotify med hela 3018 procent.

– Jag har inte förstått succén riktigt än. Jag bor ju i Norge så jag upplever det ju inte på samma sätt. Men jag har förstått att den är stor och populär i Sverige och det känns helt sjukt, säger Gabrielle.

Nu är hon aktuell med nya singeln ”Vekk Meg Opp”, som släpps i dag och i maj släpps EP:n. Nya singeln är likt ”5 fine frøkner” en upptempolåt. Arbetet med det nya materialet har skett parallellt med att hennes popularitet vuxit utanför Norge, men hon säger själv att framgången inte satte någon extra press på henne under arbetet.

– Man kan ju som artist mista självförtroendet när man ska skriva nytt material. Det är ju väldigt bra att få en positiv boost precis innan man ska släppa nytt. Jag kan ju egentligen inte be om något mer, säger Gabrielle.

Det var under den senare delen av hösten som ”5 fine frøkner” blev populär i Sverige och då befann sig Gabrielle i slutskedet av att skriva sitt nya material. Men arbetet har inte gått problemfritt. 32-åringen säger att hon är otroligt självkritisk. Ena dagen känner hon sig nöjd och dagen efter vill hon radera allt material.

– Jag tror att det är många som jobbar med kreativa yrken som har en tendens till att bli lite negativa och destruktiva kanske. Men det är bättre att jag är lite negativ eller självkritisk än att jag är positiv hela tiden. Då tror jag inte att det hade blivit lika bra musik, säger hon.

Hon kommer inom kort släppa datumen för sin kommande turné, och bekräftar att den innehåller spelningar i Sverige. Turnédatumen släpps inom ett par veckor.

– Jag är väldigt glad att jag ska spela inför den svenska publiken. Vi får se hur det går för mig och den nya låten i Sverige.

Är du trött på ”5 fine frøkner”, med tanke på att den släpptes redan 2014?

– Den kommer alltid betyda mycket på ett sätt. Jag tycker den är kul att spela live. Jag kanske blir lite trött på att få den ropad efter mig på stan, men jag kan egentligen bara vara tacksam – för att vara politisk korrekt.

Vad tycker du själv om ”Skam”?

– Det har aldrig funnits en sådan serie tidigare. Jag tycker att den är smart och fin samtidigt som den är underhållande.

Hon har ingen favoritkaraktär från serien, men på frågan vem hon identifierar sig mest med kommer svaret snabbt.

– Det kommer låta lite konstigt, men jag är nog en blandning mellan Eskild och Noora. Eskild är en person som säger lite konstiga saker, och jag kan också vara på det viset. Men samtidigt är det viktigt för mig att stå upp för mina åsikter. Jag vill inte att folk ska bli orättvist behandlade, precis som Noora.

Karaktären Isak gav dig ju en liten diss i ”Skams” tredje säsong, i köksscenen där din låt spelas, men Even verkade älska dig. Vad tänkte du när du såg den scenen?

– Först visste jag inte om jag skulle bli besviken för att Isak inte gillade mig, eller om jag skulle bli glad för att de hade använt låten.

Så du blev lite förolämpad?

– Haha ja lite. Men jag tyckte det var häftigt att de hade skrivit in låten i handlingen och det är ju det som är så speciellt.

Och sist, vem vill du se som huvudkaraktär i fjärde säsongen av ”Skam”?

– Jag tycker Vilde är rolig.

ANNONS EXTERN LÄNK

Pro behandlingar anpassade för hemmabruk - 25% på Swiss Clinic hos NordicFeel här

NordicFeel

Publisert:

LÄS VIDARE

Så gick det sen för ”Skam”-stjärnorna

ÄMNEN I ARTIKELN

Skam (tv-program)

Sverige

Norge

Musik

Guld

Spotify