Mejla

Jan-Olov Andersson

Gör Anna Odell skandal igen på Göteborg Film Festival?

Anna Odell slår till igen.

I sitt nya projekt ”Undersökningen”, specialgjort för Göteborg Film Festival, placerar hon män med makt i en gynekologstol.

Allt som konstnären och filmregissören Anna Odell, 46, har gjort, har väckt stor uppståndelse.

Hennes elevarbete på Konstfack, ”Okänd, kvinna 2009-349701”, blev mycket omdiskuterat. En episod i filmen som var central, var när hon filmade sig själv som psykotisk och självmordsbenägen kvinna på Liljeholmsbron i Stockholm.

Filmen ”Återträffen” (2013), dubbel Guldbaggevinnare och innan dess prisbelönad på Venedigfestivalen, skildrade (i fiktiv form) hur hon åter mötte de nu vuxna personer som hade mobbat henne i skolan.

”Ingen känner sig bekväm i den”

Senaste filmen ”X & Y” handlade om könsroller och sex. Mikael Persbrandt spelade alfahanne, hon själv ”den galna konstnären”.

Nu kommer ”Undersökningen”. Gynekologstolen blir en metafor för sårbarhet. Hon har bjudit in män som har makt för att prata jämlikhet, svaghet, sårbarhet och empati. Och – kan de inbjudna männen tänka sig att delta i en gynundersökning?

– Man går frivilligt upp i gynstolen, men jag vågar nog påstå att ingen känner sig bekväm i den. Att det också är en stol som i princip uteslutande används för att undersöka kvinnor gör den kanske än mer passande för ändamålet med undersökningen. Å andra sidan tänker jag att ställningen är ganska bekant för många män. Män kan ofta sitta med särade ben och ta plats. Ställningen i en gynstol är i princip den samma, man bara tippar den bakåt, säger Anna Odell i ett pressmeddelande från filmfestivalen.

Salming och Levengood deltar

Biobesökarna kommer att få en interaktiv upplevelse, exakt hur får man vänta och se när filmen visas på Göteborg Film Festival 26 januari-2 februari. ”Undersökningen” visas på en specialbyggd gynekologmottagning som kallas The Gynecological Cinema Chair.

Några av männen som medverkar i filmen är Börje Salming, Thomas Bodström, Robert Aschberg, Jan Guillou, Mark Levengood, Stefan Larsson och Göran Greider.

Publisert:

LÄS VIDARE