Dotter: ”Jag visste inte om jag var tondöv eller inte”

Dotter, Johanna Jansson.
Dotter, Johanna Jansson.

Hon kom tvåa – men vann ändå.

”Bulletproof” med Dotter är populäraste låten från årets Melodifestival.

– Jag sitter ju inte och räknar på streamingen och sådant. Men Gud, vad roligt, att man får vara med om att ha en riktig hit. Jag har trott att min genre är lite för alternativ, säger Dotter själv.

Gå in i valfri klädbutik. Chansen är stor att det som låter i högtalarna är:

I'm talking 'bout the wondering, I'm talking 'bout the little things, I'm talking 'bout the hunger, Give me love, my love, my love, my love, You know I'm.

Eller sätt på radion. Strunt samma om det är en reklamkanal eller Sveriges Radio.

I'm talking 'bout the love and pain, It's messin' with my brain, Oh you lift me up a thousand times, But when you hit it hurts like guns.

Eller gå förbi ett dagis med lekande barn. Deras engelska vokabulär är ännu väldigt begränsad, men refrängen, den kan de:

I'm not bulletproof, I'm not bulletproof, Ho ho, Bulletproof.

Dotter sjunger ”Bulletproof” i Melodifestivalen 2020.
Dotter sjunger ”Bulletproof” i Melodifestivalen 2020.

På Spotify har Dotters ”Bulletproof” streamats ungefär 300 000 fler gånger än The Mamas ”Move”, årets vinnare i Melodifestivalen.

På Svensktoppen var Dotter med i 15 veckor, varav fyra på förstaplatsen och elva topp tre. Mamas vinnarlåt var med i 11 veckor, en på förstaplatsen och blott två veckor på topp tre.

”Svinglad att jag kom tvåa”

Vi backar bandet lite grann. Till finalkvällen av Melodifestivalen lördag 7 mars. Dotter och The Mamas fick lika många poäng av de internationella jurygrupperna. När sedan tv-tittarna hade sagt sitt, så vann The Mamas med blott en poäng.

Var du besviken då?

– Nej, jag var svinglad att jag kom tvåa. Från början hade jag inte ens trott att jag skulle gå till final. Nu när det inte blev någon Eurovision-final, hade det väl inte varit så kul att vinna heller.

Dotter, Johanna Jansson.
Dotter, Johanna Jansson.

Dagarna efter finalen, tog coronapandemin fart på allvar.

– Ja, det var bara helt sjukt. Först var jag ganska rädd och försökte hålla mig inne så mycket jag kunde. Sedan ville man visa respekt för alla andra också. Snart förstod jag ju också att alla gig man skulle ha försvann, bokningarna i april och maj blev aldrig av. Totalt över året, de flesta över sommaren, är det kanske 45 gig. Så det blir ju en stor ekonomisk förlust, också. Samtidigt sitter vi alla i samma båt, så det är bara att härda ut.

Kommer från Arvika

– Jag har ändå fått vara med på alla tv-grejer som man kan vara med om. ”Nyhetsmorgon”, ”Efter fem”, ”Sveriges tolva”. Och jag har ju inte bara suttit och rullat tummarna, för några veckor sedan kom nya singeln ”Backfire”.

Dotter, Johanna Jansson.
Dotter, Johanna Jansson.

Vi backar bandet ännu mer.

Dotter föddes som Johanna Jansson för drygt 33 år sedan. I Arvika, i Värmland.

– En väldigt, väldigt vacker stad och så länge jag bodde där var det en musikstad, men Arvika-festivalen finns ju inte längre. Björn J:son Lindh (1944-2013), legendarisk musiker och kompositör, kommer från Arvika. Och så finns det lite kända metalband, några i Enforcer gick i parallellklass till mig.

Gjorde egna My little pony-låtar

Var det mycket musik i ditt hem?

– Mamma sjöng i kör i många år. Och lyssnade mycket på Ulf Lundell, hon satt och skrev texter och sjöng den typen av musik. Min brorsa, som är tre år äldre, började spela piano när jag var sex år. Jag blev helt besatt och försökte lära mig spela allt det han lärde sig.

– Och redan när jag var fyra, fem år stod jag framför mamma och sjöng ABBA, Elvis och Carola med en sådan där inspelningsradio med mikrofon. Jag gjorde egna versioner av My little pony-låtar.

Dotter, Johanna Jansson.
Dotter, Johanna Jansson.

När Dotter var 15, fast då kallade hon sig ännu inte Dotter, vann hon Arvikas melodifestival.

– Jag visste inte om jag kunde sjunga bra. Om jag var tondöv eller inte (skratt). När jag så vann med en egen låt, då fattade väl alla att jag var musikalisk. Även om mina föräldrar många gånger sagt att jag ska skaffa mig en utbildning och ett vanligt jobb, så har de hela tiden peppat mig för det här också. När jag var 18, skjutsade pappa mig till Göteborg så jag kunde söka till ”Idol”.

Kända förebilder

Och när My little pony-tiden var över, började Dotter rota i sina föräldrars vinylsamling. Det är nog därför hon inte låter som en typisk Mello-artist. Fast hon protesterar lite mot uttrycket ”Mello-artist”.

– En Mello-artist, vad är det? Ett sound? Eller bara att man har varit med i Mellon.

– Jag älskar Lana Del Rey och lyssnar på moderna artister som Billie Eilish, The Weeknd och Florence & the Machine. Men grunden är mycket mina föräldrars gamla skivor från 1960- och 1970-talen. Led Zeppelin, Joni Mitchell. Och på min debutsingel ”My flower” (2014) kan man ju höra att jag är inspirerad av… (så börjar hon sjunga): Don't you want somebody to love, don't you need somebody to love.

Det är refrängen som Grace Slick, numera 80 år, sjöng på hitsingeln ”Somebody to love”, när hennes band Jefferson Airplane blev det första från hippieerans San Francisco att få en världshit 1967.

Mötte kärleken i Stockholm

21 år gammal flyttade Dotter till Stockholm för att gå två år på Kulturamas sångutbildning. Strax efter det träffade hon Dino Medanhodzic som hon började samarbeta med. Det blev mer än så, de blev kära, har varit ett par i nio år och förlovade i ett och ett halvt år.

De båda och Erik Dahlqvist skrev ”Bulletproof” tillsammans och det är en historia i sig.

– Vi satt hemma hos Dinos föräldrar och spelade kort, vi tre. Vi hade musiken, men bara någon jibberischtext. Jag ville sätta titeln och jobba med texten hellre än spela kort. Dino och jag började bråka, jag sa något taskigt, han blev ledsen, det blev väldigt dålig stämning och Erik sa: ”Jag ska nog gå hem nu…”

– Dagen efter låste jag in mig i ett rum, funderade över hur Dino måste ha känt sig, att han inte var skottsäker, inte bulletproof. Och så satte jag mig och skrev ned hela texten.

Gästar Sanna på Skansen

Slutet gott, allting gott.

På tisdagskvällen 7 juli är Dotter med i SVT:s ”Allsång på Skansen”.

– Det ska bli spännande. Men det är tyvärr hemligt vad jag ska sjunga. Jag får inte avslöja någonting. Fast någon låt kanske man kan gissa sig till…

Framtiden?

– Jag sitter och väntar att det ska öppna upp. Att det ska bli spelningar i höst och vinter. Och jag kommer att släppa ny musik.

Blir det ett nytt försök i Melodifestivalen?

– Det får vi se. Jag har inte fått någon fråga än i alla fall.

Dotter om…

… sitt artistnamn:
– Först hade jag lite engelska namn. Då sa både Dino och jag: Jag är ju svensk. Vi började titta lite efter gamla svenska namn. Dino hittade det. Jag värnar om miljön och hade precis blivit vegan, så jag tänkte Dotter av Moder Jord. Det fick bli det. Jag är fortfarande vegan, tycker det passar bra.

… samarbetet med Måns Zelmerlöw:
– Det var nästan chockerande. Varför jag? tänkte jag, när han frågade om jag ville sjunga med honom på ”Walk with me”. Men han hade sett mig när jag sjöng ”Cry”. Det blev skitbra, tycker jag. Det var så roligt att vara med på hela hans julshow och turné med nya plattan.

… samarbetet med Sarah Dawn Finer i SVT:s ”Sveriges tolva”:
– Det var häftigt, jag har alltid sett upp till henne. Det var bara så kul att hon sjöng med mig på min låt.

Publisert:

LÄS VIDARE