Film

”Batman”– regissören Joel Schumacher är död

Av: 

Rosanna Berg

Joel Schumacher blev 80 år gammal.
Joel Schumacher blev 80 år gammal.

NÖJE

Regissören Joel Schumacher har dött.

Han dog efter en tids cancer 80 år gammal.

Bakom sig lämnar han flera kritikerrosade filmklassiker.

Den amerikanske filmregissören Joel Schumacher har dött 80 år gammal. Han dog i New York på måndagsmorgonen efter en tids cancer, rapporterar bland andra Variety.

Schumacher inledde sin storslagna karriär som regissör med kritikerrosade filmer som 80-talsklassikern ”St. Elmo’s Fire” från 1985, och ”Falling down” med Michael Douglas från 1993.

Listan över hans filmverk är lång. Han har även regisserat ett flertal filmer baserade på John Grishams deckare, en av de mest kända är ”Juryn” från 1996 med Sandra Bullock och Samuel L. Jackson i huvudrollerna. 2004 regisserade han den Oscarsnominerade filmen ”Fantomen på operan” baserad på Andrew Lloyd Webbers musikal med samma namn.

De omtalade ”Batman”-filmerna

1993 fick Schumacher i uppdrag av Warner Bros. att regissera två nya ”Batman”-filmer. Den första gjorde han tillsammans med Tim Burton som producent och resultatet blev filmen ”Batman forever”, från 1995, med Val Kilmer, Nicole Kidman och Jim Carrey i huvudrollerna. Filmen gjorde kassasuccé och sålde biljetter för omkring 300 miljoner dollar världen över.

Två år senare kom ”Batman & Robin”, med bland andra George Clooney som Batman och Arnold Schwarzenegger som skurken Mr. Freeze. Filmen togs emot med blandad kritik då ”Batman”-fans bland annat tyckte att ”Batman & Robin” saknade den mystik och mörker som de var vana med från tidigare filmer.

Växte upp med en svensk mamma

Filmskaparen föddes 1939 och växte upp i New York med en amerikansk pappa, som sedan dog när Schumacher var fyra år gammal, och en svensk mamma. Han studerade mode på konst- och designskolan Parsons i New York. Efter en tid som designer drogs han allt mer och mer till filmskapandet och började arbeta som kostymör och jobbade med regissören Woody Allen och filmen ”Sjusovaren” från 1973.

ANNONS

Få naturligt vitare tänder hemma! Om du beställer idag kan du påbörja din behandling inom 1-2 dagar!

Extern länk från Dentway

Köp här!

Ur ”Batman & Robin” från 1997.
Publisert:

LÄS VIDARE

Hollywoodkändisarna som aldrig slutar jobba

ÄMNEN I ARTIKELN

Film

Batman