Keyyo inredningsfixar för trångbodda

Av: TT

Publicerad:
Keyyo och trillingsnickarna Patrik, Mikael och Robin Wadenholt får jobba smart och kreativt i "1/2 rum och kök". Pressbild.
Foto: Janne Danielsson/SVT / Handout
Keyyo och trillingsnickarna Patrik, Mikael och Robin Wadenholt får jobba smart och kreativt i "1/2 rum och kök". Pressbild.

Går det att bo bakom ett duschdraperi – på fem kvadrat? Så ser verkligheten ut för många unga i bostadsbristens Sverige. I en ny SVT-serie ser komikern Keyyo och trillingsnickarna till att det åtminstone blir mysigt och praktiskt.

Kaninen Sven Wollter har det gött. Han bor på 22 kvadrat och har en liten koja att krypa in i när han behöver egentid. Hans människor Antonio och Vanessa har det däremot knepigare när de försöker leva på den trånga ytan. I princip gör de allt i soffan, som upptar nästan hela golvytan i den minimala lägenheten. Men paret – och kaninen – är ändå relativt lyckligt lottade, som har ett förstahandskontrakt.

– En sak vi verkligen får uppleva svart på vitt i programmet är hur tuff bostadsmarknaden är. Det är en sak att läsa statistik, en helt annan att träffa folk som bara har en vecka på sig att hitta en ny bostad eller faktiskt bor inneboende bakom ett duschdraperi, säger Kristina "Keyyo" Petrushina, som programleder det nya och mycket samtida inredningsprogrammet "1/2 rum och kök".

Smarta lösningar

Tanken är att maximera mys och praktiska lösningar på små ytor med en blygsam budget. Till sin hjälp har hon de pedagogiska trillingsnickarna Patrik, Mikael och Robin Wadenholt, som sveper in i de trångboddas liv. Exempelvis skapar de ett riktigt rum av fem kvadratmeter precis bakom diskbänken i ett kök. Och trollar fram plats för både en säng, en soffa och en kaninhörna till Antonio och Vanessa.

– Vi träffar också folk som bor i en husbil eller på en segelbåt, vilket jag tycker är superspännande. Jag är ganska fyrkantig men jag har fått lära mig att man kan bo på många olika sätt, och att det kan finnas fördelar med det, säger Keyyo, som fått många bra tips under programmets gång.

"Plockat fram borren"

Inte minst nu, när hon likt så många andra sitter i hemmakarantän.

– Jag har verkligen fått tummen ur och plockat fram borren och hammaren och det är saker som jag inte hade vågat mig på innan. Min relation till träslöjd har varit obefintlig. Men trillingsnickarna är så grymma, de ger många bra tips som man verkligen kan ta till sig, säger Keyyo och fortsätter:

– I många andra liknande program så har man tagit in 70 snickare och 45 stylister men här är det verkligen vi som gör allt och det är kul att få se hur man ska gå till väga och inte bara att det blir snyggt.

TT: Vad är det bästa du lärt dig?

– Att man kan optimera förvaring utan att det ser ut som ett lager, hur man kan förvara på höjden till exempel.

Publicerad: