”Farmen”-deltagarens hårda coronakritik mot Arlanda: ”Helt orimligt”

avNatalie Demirian

Publicerad:
Uppdaterad:

Madeleine Svedelius landade på torsdagskvällen på Arlanda.

Då var det fullt med folk i bagagehallen och Tullverket bestämde sig för att gå igenom allt bagage.

– Det här var helt orimligt, säger hon.

Madeleine Svedelius, 40, känd från årets säsong av ”Farmen”, landade på Arlanda efter en resa till Krabi i Thailand med dottern Cornelia Svedelius, 16 år.

Efter kvällens upplevelse ifrågasätter hon starkt säkerheten på Arlanda.

– Det här var helt orimligt. Vi landade precis från Krabi. Det var helt fullsmockat med folk i bagagehallen. Då har vi ändå suttit och följt nyheterna och livesändningarna hela tiden om att man ska hålla avstånd, inte vara fler än 500 personer i ett rum och så vidare.

Madeleine Svedelius landade med dottern Cornelia på Arlanda, där det blev trångt i bagagehallen.
Madeleine Svedelius landade med dottern Cornelia på Arlanda, där det blev trångt i bagagehallen.

Hennes Tui-flyg landade nästan samtidigt som ett annat flyg från Thailand.

– Sedan tänkte vi att de kanske skulle ta tempen på alla, men det gjorde de inte. Efter kanske 40 minuter ropar de upp att Tullverket bestämt att de ska ha kontroller. Då ska de gå igenom allas bagage, och vi alla får stå där jättetätt och gå myrsteg fram.

Polis: Slicka inte på varandra

När det efter en timme var deras tur att få bagaget igenomsökt frågade hon polisen hur de motiverade kontrollerna i och med att de nu inte höll avstånd och att det var fler än 500 personer där.

– Då sa han ”ja, det kan man fråga sig, men så länge ni inte slickar på varandra ska det gå bra”. Det var en massa äldre personer där också.

Utanför flygplatsen stod det folk från Folkhälsomyndigheten för att informera. När Madeleine Svedelius berättade om hur det såg ut inne på flygplatsen blev de förvånade och sa att det inte ska gå till så.

– Det är en stor skillnad från säkerheten på flygplatsen i Thailand, där de tog de till exempel tempen på alla.

Swedavia: Innefattar inte flygplatser

Swedavia skriver i ett mejl till Aftonbladet att de följer de riktlinjer som Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkaren gett dem, men att det i det här fallet inte finns sådana restriktioner.

”Det beslut som regeringen fattat om att begränsa möjligheten till allmänna sammankomster och offentliga tillställningar innefattar inte flygplatser eller kollektivtrafik. Trots det försöker vi aktivt glesa ut köer och säkerställa att det inte bildas folksamlingar i den här omfattningen. I nuläget är vi nere på en fjärdedel av normal trafik och det brukar ofta lösa sig naturligt. När polisen och tullen beslutar om en åtgärd som bidrar till folksamling är det inget vi har synpunkter på, men vi beklagar givetvis om det skapat obehag hos våra resenärer”, skriver Alma Johanson, kommunikatör på Swedavia.

Foto: DANIEL OHLSSON/TV4
Madeleine Svedelius i ”Farmen” 2020.

PODD Coronaviruset: Så hanterar människor samhällskriser

Hur hanterar vi människor egentligen samhällskrisen - och hur mår vi egentligen av att hela samhället verkar gå in i något slags stabsläge? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM